Pátá sezóna Spolujezdecké akademie AČR

Neuvěřitelný pátý rok má za sebou koncept Spolujezdecké akademie AČR. První březnový víkend letošního roku byl přesně tím datem, kdy se v prostorách Klubového domu AČR sešli jak adepti spolujezdeckého řemesla, tak spolujezdci, kteří horkou sedačku sedlají už nějaký ten pátek. Cíl byl jediný: předat si co nejvíce zkušeností, informací, ale i příběhů z uplynulé sezóny, seznámit se s novinkami v pravidlech a osvěžit si staré známé znalosti. To vše v prostředí, kde jsou všichni na jedné lodi, léta zkušeností, či ego nehrají vůbec žádnou roli a hovořit může kdokoliv s kýmkoliv a o čemkoliv.

Šest desítek účastníků bylo rozděleno do čtyř skupin, aby společně obešli „kolečka“ jednotlivých hodinových seminářů. I v letošním roce to byla stálice v podobě semináře o sportovních řádech. Též seminář o jízdních výkazech a časových kontrolách je jedním z klasických, letos byl ovšem prvně veden nikoliv spolujezdcem, ale časoměřičem Lukášem Bauerem, který přinesl na celé téma úplně nový pohled. Zbrusu nový byl pak seminář Petra Jindry na téma přípravy spolujezdce před soutěží, velkých změn pak doznal seminář Honzy Hlouška o rozpisech, kdy součástí byly i inspirace rozpisy spolujezdců z MS. Samozřejmostí byla prezentace praktické první pomoci, tentokráte od profesionální posádky RZS. Celou Akademii uzavřel společný blok o rolích sportovních komisařů a činovníků pro styk soutěžícími a mini-blok popisující praktickou funkci systémů HFR s ohledem na ochranu krční páteře.

Právě zapojení absolventů předchozích ročníků do následujících ročníků v rolích lektorů je něco, co by chtěla Akademie činit i do budoucna. Tímto způsobem bude moci nabízet stále nová témata, která budou prezentována novým způsobem. Akademie tak zůstane atraktivní nejen pro nováčky, ale i pro zkušené spolujezdce, kteří do vozů zasedli již před dlouhými lety.

Letošní pátá sezóna byla i ve světle důležité organizační změny: duchovní otec Akademie, Honza Možný, se rozhodl po pěti ročnících předat otěže vedení novému tahounovi, který bude v jejím formování pokračovat. Jeho nástupcem se stává Roman Švec. Honzovi Možnému za jeho naprosto skvělý nápad a jeho neméně kvalitní realizaci nelze než moc poděkovat.

„Pět let je dlouhá doba a formování akademie je časově náročný úkol. Samotná akademie nám ukazuje, jak důležité je nezůstávat na místě a jak moc nápadů a energie mohou přinést noví členové, tedy nejen přibývající věk je dobrým důvodem, proč Akademii posunout směrem k jiným,“ řekl ke změně Jan Možný, který ovšem zůstává v širším týmu Akademie a bude v roce 2024 vést jeden z přednáškových bloků.

„Moc si vážím nabídky Akademii dále směrovat. Co funguje neopravuj, praví klasik. Proto se žádná převratná změna nechystá, byť k určitým změnám ve schématu celodenního semináře dojde. Nejen proto, že je zapotřebí škálovat informace podle znalostí, ale i proto, že počet míst není neomezený. Už teď se formují nová témata a účastníci kurzu odpovídají na otázku, jaké informace by měly být zpracovány do příštího ročníku Akademie,“ dodává Roman Švec.

Velké poděkování za podporu celého konceptu směřuje i do Autoklubu české republiky, jmenovitě generálnímu sekretáři Tomáši Kuncovi, který stál u vzniku Akademie a byl autorem původní myšlenky kontinuálního sdílení zkušeností s nastupující generací. Myšlenky, která transformovala do podoby, kdy si nové poznatky odnášejí nejen nováčci, ale úplně všichni účastníci. I v roce 2024 tedy můžeme očekávat, že se sejde parta výborných spolujezdců a adeptů spolujezdeckého řemesla, aby si bez obav a stresu vzájemně předali zkušenosti, informace a znalosti při eventu, který každoročně láká desítky účastníků a v evropském měřítku nemá obdoby. Protože jak praví jedna ze zásad Akademie – nikdo není tak zkušený, aby věděl úplně všechno.

Pro komunikaci s Akademií můžete použít nový e-mail info@sakademie.cz, klasickými kontaktními místy pak zůstává spolujezdecká FB skupina SA a její Instagram.

Sdílet