Zveme na výstavu o historii dálnice!

Věděli jste, že již 2. května 1939 byla slavnostním výkopem u Průhonic zahájena výstavba naší první dálnice? A víte, že měla vést z Brna na Slovensko přes Zlín? Unikátní výstavu k 80. výročí českých dálnic připravilo ve spolupráci s historikem Tomášem Jandou Muzeum silnic ve Vikýřovicích u Šumperka.

V polovině třicátých let byly v tehdejším Československu představeny první projekty kapacitních komunikací podobných dnešním dálnicím. Veřejnost je sice přijala příznivě, ale vláda a příslušné úřady se k nim stavěly zamítavě. Vládní činitelé začali měnit postoj po silniční a mostní konferenci v roce 1936 v Německu, myšlenku československé autostrády také oživil Jan Antonín Baťa v publikaci Budujme stát pro 40 milionů lidí. Projekt dálnice urychlilo okleštění Československa po Mnichovské dohodě a následující události. Do hektické přípravy zasáhla německá okupace, přesto v květnu 1939 začaly stavební práce. V důsledku otevření východní fronty však byly omezeny a od roku 1942 je nacističtí okupanti zcela zakázali. Po skončení války byla sice stavba dálnice částečně obnovena, ale v roce 1950 došlo k jejímu opětovnému zastavení. Na opuštěném rozsáhlém staveništi dálnice se až do roku 1967 rozhostil nebývalý klid a začalo zarůstat vegetací…

Výstava připomíná řadu hlavních průkopníků projektu dálnice a příběhy, které jsou s její stavbou spojeny. Vedle výstavních panelů si můžete prohlédnout také unikátní modely dopravních řešení – návrhy mostů a krajinných úprav.

Autoklub ČR navázal spolupráci s Muzeem silnic, jehož zřizovatelem je Olomoucký kraj, v rámci loňské „Pocty motorismu“ ke 100. výročí republiky. V Opletalově ulici byly k vidění dobové dopravní značky zapůjčené ze sbírek Muzea.

Určitě stojí za to připomínat si historii motorismu, k níž vznik dálniční sítě nepochybně patří. Proto je skvělé, že vznikla tak ojedinělá výstava, určitě stojí za zhlédnutí, stejně jako prohlídka stálých expozic Muzea silnic ve Vikýřovicích. Pokud třeba v létě pojedete přes Šumperk do Jeseníku, určitě se tam zastavte, je to po cestě,“ doporučil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Výstava „Dálnice Praha – Brno – Zlín v obrazech času (1938-1950)“ ve velkém výstavním sále Muzea silnic ve Vikýřovicích potrvá do 21. září 2019. Další informace najdete na www.muzeumsilnic.cz.

Sdílet