V Chotčinách se v neděli odjel předposlední závod Mistrovství ČR v motoskijöringu

Pořadatele nedělního, již pátého, závodu Mistrovství ČR v motoskijöringu v Chotčinách u Chýnova čekal vzhledem k velkému oteplení těžký úkol. Zrušit závody nebo jej pořádat? Pořadatelé – Motosport Chýnov, Retox Racing a SDH Chotčiny se rozhodli pro pořádání závodu za nelehkých podmínek.
Již při tréninku, který byl vypsán na minimální počet kol, se členové jury rozhodli k celkové změně standardního časového harmonogramu. Jednu sérii jízd MČR přesunuli už do dopoledního programu, kdy byla trať ještě trochu zimní. Hlavní finálová jízda „A“ se tak mohla jet také dříve. U vloženého závodu byl snížen počet jízd a finálové jízdy B i A se dojížděly až po MČR.
Už od úvodní kvalifikační jízdy začal mít problémy s motocyklem průběžně vedoucí
Lukáš Mohaupt. A tak horko těžko byl v kvalifikaci třetí a získal s lyžařem Vaškem Hotovým 1 bonusový bod do tabulky MČR. Kvalifikaci nakonec vyhráli klášterečtí bratři Šrolerové, kteří dvakrát vyhráli a jedenkrát byli druzí. Stejně tak na tom byli Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem, kteří senzačně ovládli minulý závod v Klášterci nad Orlicí. Jízdu od jízdy se trať stávala těžší a těžší, později už spíše vypadala jako trať jarního motokrosu. Ale jezdci i jejich lyžaři dokázali za tak těžkých podmínek tisícovce diváků své velké mistrovství.
Start finále MČR byl dramatický. Perfektně odstartovali bratři Šrolerové a začali celému jezdeckému poli ujíždět. Za nimi kontrolovali situaci Josef Mňuk s Filipem Langerem a Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem. O čtvrté místo bylo několik uchazečů, dlouho na tom byli nejlépe Vitouš se Sejkem v barvách domácího klubu Motosport Chýnov, pro které to byl letos první společný závod. Snažili se i Mohaupt s Hotovým, Plíhal s Poulem a Dvořáček s Majvaldem. Ze zadních pozic útočili Fogl se Sabotou, kteří měli na startu kolizi. Finále se muselo divákům líbit, protože jezdci si v boji o čtvrté místo nic nedarovali.
Na čele dokončili závod v pohodě jedoucí bratři Šrolerové, kteří tak byli letos první dvojicí, která dokázala vyhrát dva závody. Navíc získali 19. vítězství v Mistrovství ČR a v historické tabulce seriálu se posunuli na druhou pozici před Pavla Kunce. Na vedoucího Bohuslava Svatoše jim tak chybí už pouhé dva vyhrané závody. Na těžké trati tak opět dokázali, že letos patří k hlavním adeptům na mistrovský titul. Na stupně vítězů vystoupili i Josef Mňuk s Filipem Langerem a Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem. Mohaupt s Hotovým skončili na čtvrté pozici.

1. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec n.O. v AČR, Beta 300 2T, 8:12,69
2. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 8:23,17
3. Roman Mňuk – Zdeněk Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 8:35,24
4. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Orion Racing Team, Honda 450 4T, 8:59,44
5. Pavel Dvořáček – Tadeáš Majvald, SMX Racing Team Rudník, KTM 250 2T, 9:02,03
6. Tomáš Fogl – Martin Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí v AČR, Yamaha 450 4T, 9:04,03

A jak vypadá průběžné pořadí Mistrovství ČR? Čtyřbodovou ztrátu na Mohaupta zlikvidovali po vítězné kvalifikaci a finále klášterečtí bratři Šrolerové. Před posledním závodem v Dobřanech v Orlických horách mají na svém kontě celkem 87 bodů. Za nimi jsou Mohaupt s Hotovým (82 bodů) a Josef Mňuk s Filipem Langerem (77 bodů). Boj o mistrovský titul tak není stále rozhodnutý, diváci se mohou těšit na velké souboje. 

V Chotčinách závodilo 22 jezdců volného závodu. Finále ovládli Kavka se Sabotou, kteří jezdí úspěšně Orlický pohár stejně jako Popovyč s Novotným. Kavka se Sabotou navázali na své loňské prvenství v Chotčinách. Čest Jihočechů zachránili třetím místem Charvát s Hůlou.

1. Jiří Kavka – Pavel Sabota, SMK Klášterec n.O. v AČR, Honda 500 2T, 5:59,32
2. Jurij Popovyč – Ladislav Novotný, Hnátnice, KTM 250 2T, 6:13,04
3. Jan Charvát – Dominik Hůla, Husqvarna Promoto, Husqvarna 450 4T, 6:30,08
4. Martin Jerie – Roman Ruml, Jilemnice, Kawasaki 250 2T, 6:41,27
5. Luboš Polišenský – Ondřej Štiller, Retox Racing, KTM 300 2T, 6:44,37
6. Lukáš Jelínek – Tomáš Kohout, Retox Racing, Husqvarna 250 4T, 6:51,79

A tak nás čeká už jen závěr letošní povedené sezóny, který bude v sobotu 11. února 2017 na trati „U hradu“ v Dobřanech v Orlických horách. Tam se pojede závěrečný závod Mistrovství ČR, ale i Orlického poháru. 

Sdílet