Zpráva z prvního závodu Mistrovství ČR v motoskijöringu „Orion Shiva KTM Cup“

Po dlouhých 6 letech, kdy letohradským pořadatelům vůbec nepřálo počasí, se v neděli vrátil na trať „U koupaliště“ mistrovský motoskijöring. A byl to návrat se vším všudy. Dostatek sněhu, kvalitně připravená rychlá trať, více jak tisícovka diváků, plné parkoviště závodních strojů. Diváci tak mohli shlédnout zajímavé závody v obou kategoriích. Závod si nenechali ujít ani vynikající jezdci z minulosti jako Pavel Kunc, Bohuslav Svatoš, Zdeněk Špaček a Josef Sládek, ale pouze v roli přihlížejících diváků. Pavel Kunc se chtěl do letošního ročníku zapojit, ale jeho bolavé koleno mu to nedovolilo.
Do hlavní kategorie Mistrovství ČR „Orion Shiva KTM Cup“ nastoupilo celkem 14 posádek. Byla škoda, že nebyl naplněn minimální počet pěti jezdců v kategorii MX2, mladí jezdci tak startovali společně se silnějšími stroji. Do kvalifikačních jízd nastoupili suverénně loňští mistři Josef Mňuk s Filipem Langerem, když dvakrát vyhráli. Zdatně jim sekundovali nejúspěšnější jezdci motoskijöringu bratři Šrolerové a překvapivě i Michal Plíhal s Josefem Poulem z SMX Racing Teamu Rudník. V poslední sérii jízd byli Mňuk s Langerem až na 5. pozici, Šrolerové vyhráli a získali tak tři bonusové body jako nejlepší jezdci z kvalifikace. Za povšimnutí stojí výkon mladých jezdců z Rychnovska, Jiřího Mergance a Jaromíra Vondrušky, kteří v MČR startovali premiérově. I když jeli na nejslabším motocyklu – dvoudobé Yamaze 125, postup do finálové jízdy jim unikl o jeden jediný bod.
Finále bylo jednoznačnou záležitostí kláštereckých bratří Šrolerů, to i přes Patrikova bolavá záda. Výborně odstartovali a po celý osmikolový závod před sebe nikoho nepustili. Navíc dokázali po více jak 10 letech vyhrát s dvoutaktním motocyklem.
Na stupně vítězů je doprovodili jejich týmoví kolegové Fogl se Sabotou. Ti jezdili nenápadně, ale pokaždé velice rychle. V každé ze svých tří kvalifikačních jízd dojeli na druhém místě a stejný výsledek zopakovali i ve finále. Na stupně vítězů se dostali i Plíhal s Poulem, kteří byli určitě milým překvapením prvního mistrovského závodu. Do poloviny finále se dařilo i legendě motoskijöringu Janu Zářeckému. Se svým novým lyžařem Karlem Mlynářem se dlouho drželi na čtvrté pozici. Loňští mistři Josef Mňuk s Filipem Langerem měli po startu kolizi, která je zdržela stejně jako Lukáše Mohaupta s Václavem Hotovým. Ale takový je motoskijöring, příští závod může mít úplně jiný průběh.

 
1. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec nad Orlicí, Beta 300 2T, 9:15,81
2. Tomáš Fogl – Martin Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí, Yamaha 450 4T, 9:21,33
3. Michal Plíhal – Josef Poul, SMX Racing Team Rudník, Suzuki 450 4T, 9:25,17
4. Michal Roušavý – Lukáš Mareš, Orion Racing Team, Honda 450 4T, 9:39,88
5. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 9:42,28
6. Zdeněk Vetešník – Jaroslav Procházka, SMS Pardubice, Honda 250 2T, 9:47,67

Na letohradské závodní dráze se divákům představili i hobby jezdci v Orlickém poháru. Do kvalifikačních jízd jich nastoupilo neuvěřitelných čtyřicet. Zde startovalo mnoho zkušených jezdců, kteří jezdili dříve MČR, dále pak i závodníci, kteří jeli své první závody.
Kvalifikaci vyhráli Marcel Hock s Jonášem Bergerem, kteří jezdili před pár lety na špici MČR a v roce 2010 vyhráli právě Jonáš Berger s lyžařem Jirkou Mencákem poslední letohradský závod. Kvalifikaci dobře zvládli i další zkušení jezdci Kavka – Sabota, Lux – Pokorný a domácí Kylar s Majvaldem. V poli jezdců byla i jedna ryze dámská posádka ve složení Jurčanová – Luxová a skončila na 29. pozici. Motoskijöring si vyzkoušela i mladá redaktorka Českých motocyklových novin Dominika Nováková, která se Zbyňkem Kvapilem jela jednu kvalifikační jízdu a dojela na 13. pozici. Vzhledem k počtu jezdců se muselo jet i finále „B“. Z něho si dvě postupová místa vybojovali Černý s Rychtaříkem a dvě kola před cílem i zkušený Tomáš Krejsa s Jaroslavem Brůnou.
Finálovou jízdu skvěle zvládli domácí jezdci Kylar s Majvaldem. Za nimi projeli cílem Kavka se Sabotou a Hock s Bergerem. Za zmínku stojí výkon Marcela Hocka. V kvalifikaci ho zklamal stroj, musel si vypůjčit jiný a finále jel na dalším půjčeném stroji.

1. František Kylar – Tadeáš Majvald, Letohrad, Husqvarna 510 4T
2. Jiří Kavka – Pavel Sabota, Žamberk, Honda 500 2T
3. Marcel Hock – Jonáš Berger, Jablonné nad Orlicí, Suzuki 450 4T
4. Tomáš Janů – Miroslav Bareš, Retox Racing, Honda 450 4T
5. Oldřich Rous – Petr Regnard, SMK Klášterec nad Orlicí, Husqvarna 360 2T
6. Tomáš Krejsa – Jaroslav Brůna, SMK Klášterec nad Orlicí, KTM 450 4T

Motoskijöringový seriál bude pokračovat příští neděli 22. ledna 2016 premiérovým závodem v Rudníku.

Sdílet