Skončilo Mistrovství ČR Pohár historických vozidel

 Soutěží historických vozidel v moravském Fryštáku byl zakončen letošní 28. ročník Mistrovství ČR Pohár historických vozidel (dále jen MČR Pohár HV). V deseti pohárových soutěžích prokazovaly posádky historických vozidel vědomosti z historie motorismu a pravidel silničního provozu, ale zejména dovednosti v ovládání svých vozidel a v neposlední řadě také um orientace v terénu.

Soutěží se v kategoriích AUTO a MOTO, které jsou dále rozděleny do skupin dle výroby vozidla – do roku 1945, od 1946 do 1970 a od roku 1971. Posádka musí absolvovat nejméně dvě pohárové soutěže a umístit se v kategorii do 15. místa, aby mohla být klasifikována v MČR Poháru HV. Soutěží se také o Putovní pohár absolutního vítěze, kterým se stává posádka s nejvyšším počtem bodů získaných v daném ročníku MČR Poháru HV.

Z průběhu letošního ročníku bylo zřejmé, že MČR Pohár HV se stává prestižní soutěží pro mnohé veteránisty a o umístění v jednotlivých kategoriích a zejména o absolutní pořadí se vedou intenzivní boje v rámci Národních sportovních řádů.

Letošní rok poznamenaly povětrnostní podmínky, několik soutěží ovlivnilo opravdu nepříznivé počasí, což mělo vliv na nižší účast.

Sportovní komise Asociace Veteran car clubů Autoklubu ČR připravuje na příští ročník některé změny, které by měly do budoucna zkvalitnit jednotlivé soutěže, a ještě více zatraktivnit MČR Pohár HV.

Mistrovství je určeno pro všechny posádky, které nemusí být nikde organizovány a také pro zahraniční účastníky, kteří přijíždějí na naše soutěže ze sousedních států. Podmínkou je účast s historickým vozidlem.

Zvláštní postavení v soutěžích historických vozidel má bezesporu Oldtimer Bohemia Rally v Mladé Boleslavi, která je nejen v nejvyšší kategorii FIVA International, ale součástí této třídenní soutěže je i FIA Trophy for Historic Regularity Rallies a FIA Central European Zone Regularity Rally Championship, což jsou tak zvané setinové soutěže, kterých se mohou zúčastnit i bývalé soutěžní speciály.

Mladoboleslavští pořadatelé odvážně oslovili i kategorii vozidel mladších 30 let a pro vozidla typu youngtimer z let 1992 až 2002 uspořádali I. Youngtimer Bohemia Rally 2022.

V Mladé Boleslavi mají pro příští rok velké a zajímavé plány. Kromě uvedených soutěží chtějí v rámci Oldtimer Bohemia Rally 2023, která se pojede ve dnech 14. až 16. září 2023, uspořádat výstavní akci Concours d´elegance za účasti atraktivních vozidel vyrobených do roku 1930.

Slavnostní vyhlášení MČR Poháru HV se bude konat v sobotu 26. listopadu 2022 v 10.00 hodin ve Smetanově sále v budově Autoklubu ČR v Opletalově ulici v Praze.

 

Absolutní pořadí                             

Záruba Miroslav        126+35 = 161              Peugeot 201 + Jawa 175        1929, 1936

Zahálka Václav          155                                 ČZ 250 Tourist                 1938

Zahálka Václav st.     134                                ČZ 175/470 Sport               1966

 

Konečné celkové výsledky v jednotlivých kategoriích ZDE

 

Sdílet