ČEŠTÍ AUTOKROSAŘI OVLÁDLI MISTROVSTVÍ EVROPY

Velký úspěch zaznamenali v letošní sezóně Mistrovství Evropy v autokrosu naši reprezentanti. Ze čtyř kategorií vypsaných pro evropský šampionát získali pro Českou republiku tři mistrovské tituly. Trio Václav Fejfar, Petr Nikodém a Jakub Novotný dokázalo, že autokros je naší dlouholetou doménou a jezdecky i pořadatelsky patříme mezi nejlepší země v Evropě. 

Dominanci českých jezdců potvrdil také poslední letošní evropský závod v italské Maggiore. Urputný boj svádět Jakub Novotný, který v kategorii Junior buggy do poslední chvíle bojoval o pozici evropského šampiona. I když se ve finále umístil na druhé pozici, titul Mistra Evropy nakonec vybojoval s minimálním náskokem sedmi bodů. Jako jediný jezdec letos dokázal nasbírat plné body z jednotlivého podniku a ve svých 14-ti letech se stal nejmladším Mistrem Evropy v juniorské kategorii. 

I přes několik technických problémů to byla perfektní sezóna. S Grencisem jsme o titul bojovali až do posledního kola závěrečného finále a jsem šťastný, že se to povedlo, protože před posledním podnikem to byly fakt velké nervy. Vzhledem ke svému věku ještě nemůžu přestoupit do vyšší divize, tak pojedeme Junior buggy také v následující sezóně,“ komentoval svůj úspěch Jakub Novotný. 

Petr Nikodém mistrovský titul obhajoval, což je vždy mnohem náročnější než jeho zisk. Nicméně i tak si letošní trofej pojistil už v předposledním závodě a na závěrečném klání v italské Maggiore se se svojí lehkou šestnáctistovkou přihlásil do divize Superbuggy. V nejsilnější divizi všem konkurentům ukázal, že je schopen s malou váhou vozu a o polovinu slabším motorem vyhrát jízdu. V loňském roce vybojoval svůj první titul Mistra Evropy v pouhých 18-ti letech. 

Už před sezónou jsem poslouchal, jak je náročná obhajoba titulu. Moc jsem tomu nechtěl věřit, ale později jsem se přesvědčil, že tomu tak opravdu je. Byl to náročný rok, ve dvou víkendech nám padly čtyři motory, což dramaticky zkomplikovalo celou sezónu. Navíc se do šestnáctistovek vrátil někdejší mistr Evropy René Mandel, takže konkurenci jsme měli opravdu velkou. Přípravě jsme věnovali maximum a já jsem do toho dal úplně všechno. Nakonec se nám podařilo obhájit titul už v předposledním závodě, za což děkuji všem členům týmu a partnerům,“ hodnotil svoje vítězné evropské tažení Petr Nikodém.   

Samostatnou kapitolou je Václav Fejfar. Ten ve svých šedesáti letech získal titul Mistra Evropy už potřetí. Pouze jemu se podařilo zvítězit v závodech Mistrovství Evropy ve všech třech „dospělých“ divizích, tedy Buggy 1600, Superbuggy a Touring autocross. V letošní sezóně ukořistil maximum bodů z jednotlivého závodu a Mistrem Evropy se zaslouženě stal už na předposledním podniku ve Francii. Svoji skvělou letošní formu potvrdil sedmi vítězstvími, dvakrát druhým a jednou třetím místem.

„I když to tak může vypadat, zisk letošního titulu nebyl o nic jednodušší než v minulých letech. Náš tým sází především na stoprocentní přípravu a nastavení auta, to je v autokrosu úplný základ. A protože je to tvrdá kontaktní disciplína, do výsledků často promlouvá i ono pověstné štěstí. Letos opět stálo na naší straně a celou sezónu jsme si fakt užili. Třešničkou byla určitě naše domácí Nová Paka, kde se nám podařilo také zvítězit. Za každým úspěchem je ale tvrdá práce celého týmu a já všem moc děkuji,“ prozrazuje svoje pocity skvělý Václav Fejfar.

Sdílet