Předvečer zahájení 1000 mil československých bude patřit festivalu EuroArt Praha

Ve dnech 14. až 17. června se koná vzpomínková jízda historických automobilů 1000 mil československých se slavnostním startem u klubového domu Autoklubu České republiky. V předvečer tohoto svátku mobilního kulturního dědictví spojil Autoklub ČR síly s festivalem EuroArt Praha, Stamicovým kvartetem a fagotistou Janem Hudečkem. Na závěrečném koncertě letošní sezony festivalu zazní v úterý 13. června ve Smetanově sále klubového domu Autoklubu ČR motoristicky laděná drobnička „Na motoru“ Františka Kmocha, smyčcové kvartety W. A. Mozarta a B. Smetany, nebo Stamicův fagotový kvintet. Obě akce se konají pod záštitou ministra kultury Martina Baxy.

 Fakt, že hudba a automobily k sobě patří, potvrzuje i člen Stamicova kvarteta a ředitel festivalu EuroArt Praha Josef Kekula: “ Téměř žádný muzikant se neobejde při výkonu své profese bez dobrého auta. A k veteránům máme i osobní vztah – hráli jsme kdysi pro paní Elišku Junkovou, která v naší automobilové historii znamená to nejlepší. Setkání s ní bylo velkým zážitkem, na který dodnes vzpomínáme. Přejeme všem veteránům a akci 1000 mil vše nejlepší a hodně šťastných kilometrů!“

K poctě letošního ročníku prestižní veteránské akce 1000 mil československých zahraje Stamicovo kvarteto na úvod koncertu motoristicky laděnou drobnou skladbu Františka KmochaNa motoru,“ v úpravě Pavla Trojana. Prostory Smetanova sálu Autoklubu České republiky v Opletalově ulici dále rozezní Smyčcový kvartet č. 2 d moll Bedřicha Smetany, Mozartův Smyčcový kvartet B dur „Lovecký“ a sólová skladba pro fagot Olafa Berga Vertigo v podání fagotisty Jana Hudečka. Společně se Stamicovým kvartetem pak Hudeček zahraje také Fagotový kvartet č. 5 B dur Karla Stamice.

1000 mil československých byl dálkový závod mezi Prahou a Bratislavou, který se jel v letech 1933-35, letos se tak koná s připomenutím jubilejních 90 let od prvního ročníku. Jeho start byl tradičně od budovy Autoklubu. Dnes se jedná o jednu z nejprestižnějších veteránských akcí v podobě vzpomínkové jízdy historických automobilů co nejvíce kopírující původní trasu někdejšího závodu. Také slavnostní start probíhá podle stejného scénáře jako ve třicátých letech s řazením aut do „závodního depa“ před Autoklubem ČR.

Vstupenky na koncert lze zakoupit v předprodeji smsticket 9. koncert festivalu EuroArt Praha – Smetanův sál Autoklubu České republiky – Praha – vstupenky (smsticket.cz), v síti Viamusica a před koncertem v Sále Autoklubu.

Program koncertu 13. června 2023 od 19.30 / Smetanův sál, Autoklub České republiky, Opletalova 29, Praha 1

František Kmoch: Na motoru (úprava Pavel Trojan)

Bedřich Smetana: Smyčcový kvartet č. 2 d moll

Olaf Berg: Vertigo

Karel Stamic: Fagotový kvartet č. 5 B dur

Wolfgang Amadeus Mozart: Smyčcový kvartet č. 17 B dur, Lovecký, K 458

STAMICOVO KVARTETO

JAN HUDEČEK, fagot

Sdílet