Staněk si v Baku dojel pro první bod ve Formuli 2

Český pilot Roman Staněk skončil v dnešním sprintovém závodu Formule 2 v Baku na osmém místě a získal tak první bod ve Formuli 2.

Devatenáctiletý nováček se po startu z 12. pozice posunul o 3 místa dopředu následkem kolize vedoucího Richarda Verschoora s druhým Zanem Malonem a odstoupením Ralpha Boschunga.

Poté se Roman pokusil zaútočit na devátého Enza Fittipaldiho, ale bohužel šel při předjížděcím manévru na brzdy příliš pozdě a nejen, že se před Fittipaldiho nedostal, ale ještě se propadl až na 13. místo, kde strávil většinu závodu. „Bohužel jsem do první zatáčky brzdil moc pozdě a byl tam i kontakt se zdí, což pro mě ovlivnilo zbytek závodu.“

V 15. kole na trať musel vyjet safety car po nárazu Roye Nissanyho z týmu PHM Racing by Charouz do bariéry a restart, který přišel 3 kola před koncem závodu, připomínal restart z velké ceny Austrálie Formule 1. Po něm došlo v první zatáčce k sérii nehod a v bariéře skončilo 6 monopostů včetně dosavadního lídra závodu Dennise Haugera nebo druhého Victora Martinse.

Problémy se nevyhnuly ani Staňkovi, protože před ním jedoucí Jack Doohan se na rovince roztočil a Roman se mu musel vyhnout. „Musel jsem zpomalit a vyhnout se mu abych ho netrefil. Jinak bych mohl po tom druhém restartu zabojovat víc.“ Zde ztratil Roman 2 pozice a cílem projel jako devátý, protože hned po kolizi byl na trať znovu povolán safety car a do konce závodu tak už možnost zaútočit na bodovanou osmou příčku nedostal. Po konci závodu byl ovšem penalizován osmý Isack Hadjar a Roman se tak posunul na bodované osmé místo.Zvítězil Brit Oliver Bearman před týmovým kolegou Dánem Frederikem Vestim a třetím Američanem Jakem Crawfordem. Šanci na další body bude mít Staněk už zítra, kdy se v 9:35 našeho času pojede hlavní závod.

(Tobiáš Malena)

Foto: archiv Romana Staňka

Sdílet