Petr Nikodém získal evropský titul

Posledním podnikem ve španělské Mollerusse vyvrcholil letošní šampionát Mistrovství Evropy v autocrossu. Češti fanoušci netrpělivě očekávali, jak dopadne souboj Petra Nikodéma o evropský titul v divizi SuperBuggy a zda bude mít Česká republika po dlouholetém čekání opět šampiona v této prestižní třídě. Zároveň s napětím sledovali také počínání Jakuba Novotného v divizi Buggy1600, či zda opravdu skončí divize „juniorek“ drtivým českým vítězstvím.

Devět bodů v posledním závodě v kategorii Cross Car získal Adam Kotaška a upevnil si tak šesté místo v celkovém pořadí šampionátu, kde se mu nejvíce dařilo hned při prvním podniku v litevské Bausce, odkud si odvezl bronzovou medaili. V rámci Cross Car Academy Trophy obsadil celkové třetí místo Stanislav Brousek. Arnošt Florián přijížděl na poslední závod již v pozici jistého evropského šampiona divize Junior Buggy. Evropským vicemistrem v této divizi se stal Daniel Pytloun, ale bronz se ještě tvrdě bojovalo. Filip Duřt sice o tomto víkendu získal méně bodů než Teun Van Asten, ale i tak holandského jezdce udržel za zády v celkové tabulce a Česká republika tak slaví juniorský triple.

Vítězství a plný počet 35 bodů, tak se ve španělsku prezentoval člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky Jakub Novotný. V celkovém pořadí bohužel končí těsně čtvrtý za Francouzem Thomasem Christolem. V divizi Super Buggy skončil celkově devátý David Horák, šestý Zdeněk Antony a nejlepší pětici uzavřel Radek Jordák. Středem pozornosti byl samozřejmě Petr Nikodém a jeho souboj o evropský titul s Berndem Stubbem. Oba jezdci byli ve španělsku z počátku suverénní a vyhrávali své rozjížďky. Rozhodnutí padlo v semifinále. Zatímco český jezdec si připsal vítězství, jeho soupeři vypověděl službu motor a do finále tak nepostoupil. Rychlé propočty daly jistotu. Petr nastoupí do finále již jako jistý evropský šampion a po závodech propuknou oslavy!

Třiadvacetiletý jezdec tak navázal na celkové vítězství Petra Bartoše v prestižní Divizi 3 z roku 2007. Pro Petra Nikodéma se jedná o druhý evropský primát. Již v roce 2017 vybojoval prvenství v rámci divize Buggy 1600. Letošní sezónu mistrovství Evropy v autocrossu tak nelze hodnotit jinak než pozitivně. Dva evropské tituly v rukou Nikodéma s Floriánem i stříbrná medaile pro Pytlouna a bronzový Duřt, tyto výsledky jistě potěšily všechny české fanoušky této populární disciplíny.

Sdílet