Veteráni žijí nejen Pohárem historických vozidel

Nemusí pršet, jen když kape. Opakem bylo počasí o tomto víkendu. Bouřky, vítr a hlavně přívalové deště způsobily značné dopravní problémy v některých částech našeho státu. Stejně tak tomu bylo i v Domažlicích, kde se konal již 48. ročník Jízdy historických vozidel. Pořadatelům se přihlásilo přes stovku účastníků na strojích do roku výroby 1955. Velmi nepříznivá předpověď počasí však odradila od účasti značnou část přihlášených, a tak se na startu na domažlickém náměstí objevili jen ti nejstatečnější.

V Domažlicích ve startovním poli vynikala zejména paní Libuška Šulcová na krásné BSA E28 z roku 1928. O paní Šulcové jsme psali při příležitosti jejího životního jubilea, odkaz ZDE

Mezi promoklými účastníky byl také viceprezident Autoklubu ČR pro zájmovou činnost František Čečil, který zaznamenal tyto řádky.

Motorismus na Domažlicku má kořeny již před první světovou válkou. Domažličtí pořadatelé navázali na bohatou motoristickou historii svého regionu a v roce 1973 založili Veteran car club Domažlice. Hned od počátku byl klub velmi aktivní a v následujícím roce uspořádal jízdu pravidelnosti do vrchu Vavřineček, která se stala velmi známou po celé republice a také v zahraničí odkud přijížděli zejména němečtí účastníci což bylo v té době velmi neobvyklé. Jízda pravidelnosti do vrchu se časem změnila na klasickou veteránskou soutěž a tradice dále pokračovala. Dobrá organizace, příjemné prostředí Domažlicka a krásná krajina západních Čech to jsou důvody proč každým rokem domažličtí pořadatelé přivítají hodně přes stovku startujících. Bohužel letos tomu bylo jinak. Nepříznivé počasí, podle místních znalců nejhorší za celých 48 ročníků, způsobilo, že startovní pole značně prořídlo.

Na téměř osmdesátikilometrovou trať se nakonec za stálého hustého deště vydalo jen 63 vozidel. Některým posádkám množství vody způsobilo technické problémy, které postihly i paní Libušku Šulcovou, která do cíle nedorazila. Ti šťastnější, kteří dojeli, se pak dočkali i vyhlášení v kempu ve známém letovisku Babylon. Soutěž byla zakončena společenským večerem.

Domažličtí pořadatelé už vyhlížejí jubilejní 50. ročník, který se má konat v roce 2024 a těší se i na účast prezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka.

Sdílet