Adam Bednář je třetím jezdcem Evropy

Plochodrážní klub v Liberci byl o uplynulém víkendu pořadatelem významné sportovní akce. Na zdejší stadion v Pavlovicích se sjelo celkem 34 mladých plochodrážníků ve věku od třinácti do šestnácti let, aby bojovali o historicky první titul mistra Evropy v kategorii do 250 ccm. Po té, co byl pět let korunován nejlepší jezdec této kategorie v takzvaném Evropském poháru, stala se tato soutěž regulérním šampionátem.

Liberecký závod byl úspěšný nejenom pořadatelsky. Přes velké množství deště, který poškodil dráhu nejenom ve čtvrtek před sobotními semifinálovými závody, ale i v sobotu v noci před finálovým závodem, členové libereckého klubu vše s velkým nasazením zvládli a všechny tři závody se uskutečnily podle předem připraveného harmonogramu.

Stupně vítězů, Adam Bednář bronzový za Dánem Mikkelem Andersenem a Polákem Kevinem Malkiewicem

Navíc k jejich velké radosti se dokázali prosadit i čeští jezdci. Nejúspěšnějším z nich byl v září patnáctiletý Adam Bednář, který obsadil třetí místo. Jezdec, který již jednu bronzovou medaili získal před třemi lety v kategorii do 125 ccm, vyhrál první semifinálový závod bez ztráty bodu a i ve finále dokázal čtyři z pěti startů proměnit ve vítězství. Prakticky se mu během těchto dvou dní nepovedla jediná jízda, ve které obsadil třetí místo za Dánem Mikkelem Andersenem a Polákem Kevinem Malkiewicem. Mimochodem, tato trojice se v tomto pořadí i postavila k závěrečné korunovaci na stupně vítězů. Historicky prvním mistrem Evropy se stal syn bývalého juniorského mistra světa Briana Andersena, účastníka několika ročníků Grand Prix.

Adam Bednář před Vojtěchem Šachlem

Radost českým fanouškům však dělali i další naši jezdci. Mezi šestnáct finalistů z osmi zemí se probojoval druhým místem ve druhém semifinále Vojtěch Šachl. Ten pak ve finále obsadil velmi hodnotné 7. místo.

Mezi účastníky byli i další naši jezdci. Ti ze svých semifinálových závodů do finále nepostoupili, ale určitě nezklamali. V prvním semifinále Jan Hlačina skončil třináctý a Adam Nejezchleba z pozice náhradního jezdce obsadil patnácté místo. Ve druhém semifinále pak Štěpán Ševčík skončil čtrnáctý.

V každém případě se celý plochodrážní víkend povedl, a to jak sportovně tak i pořadatelsky. To ocenil i primátor pořadatelského města Jaroslav Zámečník.

Pátá jízda, pozdější medailisté.

Foto Petr Makušev

Sdílet