Proběhla XIII. Výroční konference Autoklubu ČR

V sobotu 9. dubna 2022 proběhla ve Smetanově sále klubového domu XIII. Výroční konference Autoklubu České republiky. Delegáti z klubů ze všech koutů republiky projednali výsledky činnosti a hospodaření za rok 2021. Usnesením schválili výsledky činnosti za uplynulé období, program, cíle, návrh činnosti, zásady rozpočtové politiky a předběžný rozpočet na následující rok. Usnesení najdete v přiloženém dokumentu.

V úvodu delegáty pozdravil vzácný host, předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. V rámci výroční konference byl udělen odznak Granátový lev za mimořádné zásluhy v oblasti sportu a dlouholetou činnost pro Autoklub ČR pánům Bohuslavu Fenclovi, Vladimíru Hubáčkovi in memoriam a Antonínu Vitvarovi in memoriam.

Bohuslav Fencl (*28. 1. 1942) patří mezi zakládající členy obnoveného Autoklubu po roce 1989. Desítky let byl obětavým činovníkem, pořadatelem a organizátorem, působil jako viceprezident Autoklubu České republiky pro karting a zasloužil se o rozvoj motorsportu. Jeho aktivity jsou spjaty s Vysokým Mýtem a tamním Autoklubem Karosa, kde je od jeho znovuzaložení AČR dlouholetým a váženým předsedou. Stál u zrodu tamního polygonu, který se pod jeho vedením stal jedním z nejaktivnějších center bezpečné jízdy v republice. Byl příkladem a vychoval řadu aktivních činovníků Autoklubu ČR. Díky svému entuziasmu a charakteru se zapsal do mnoha srdcí lidí.

Vladimír Hubáček (28. 8. 1932-2. 9. 2021) byl jedním z nejzkušenějších a nejuniverzálnějších automobilových jezdců a stal se legendou domácího motorsportu. Byl osminásobným mistrem republiky jak na okruzích, tak v rally, vítězem mezinárodního Poháru míru a přátelství formulových a cestovních vozů. Jen vyjmenovat jeho nejdůležitější vítězství a mistrovské tituly by zabralo několik stránek. Začínal v Dukle už na začátku padesátých let, jeho kariéra vrcholila o dvě dekády později. Byl nejenom vynikajícím sportovcem a vzorem, ale také nesmírně skromným člověkem. Cenu převzal jeho syn Petr.

Antonín Vitvar (27. 10. 1904-18. 3. 1978), všestranný automobilový a motocyklový závodník. Ve třicátých letech se stal továrním jezdcem Jawy, startoval v legendárních 1000 mílích československých, v roce 1939 jel s Jawou Minorem i Rallye Monte Carlo, v těžké konkurenci skončil na skvělém osmém místě. Velkých úspěchů dosáhl v mezinárodních šestidenních soutěžích, čtyřikrát vyhrál. V roce 1947 byl manažerem zlatého československého Trophy teamu na Šestidenní ve Zlíně. Na přelomu 40. a 50. let byl nejlepším domácím jezdcem silničních motocyklů, od roku 1949 na stroji Norton. Ještě v roce 1955 startoval na Grand Prix ČR v Brně a skončil třetí. Po skončení závodní kariéry se věnoval výchově mladých jezdců. Ocenění převzali vnuci pana Vitvara.

Při příležitosti XIII. Výroční konference Autoklubu byla připravena výstava Pocta Vladimíru Hubáčkovi 1932-2021 a před klubovým domem vystaveny dva vozy, se kterými Vladimír Hubáček závodil v 70. letech minulého století.

Delegáti uctili památku Josefa Šperla, který nás opustil na začátku března ve věku 89 roků. Po celý život se pohyboval v prostředí automotosportu. Byl zakládajícím členem Ekologické komise Mezinárodní motocyklové federace FIM Europe a jejím několikaletým členem. V minulých dvaceti letech byl velmi platným členem Ekologické komise Autoklubu ČR.

Odkaz na Usnesení XIII. Výroční konference Autoklubu ČR

Sdílet