Jan Šťovíček členem Humanitární skupiny FIA

Z rozhodnutí obou světových rad Mezinárodní automobilové federace FIA byla zřízena Humanitární pracovní skupina FIA se zástupci z oblasti sportu a mobility, jejímž úkolem je mobilizovat a koordinovat humanitární reakce komunity FIA. Jejím členem byl zvolen také Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

V rámci této iniciativy poskytuje FIA a Nadace FIA příspěvek ve výši 1 milionu eur na další podporu humanitárních akcí s cílem zmírnit utrpení osob způsobené krizí na Ukrajině.

Finanční podpora bude rozdělena rovným dílem mezi Mezinárodní federaci organizací Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jako charitativní příspěvek.

Dary pro IFRC a UNHCR poskytnou podporu potřebným, zejména těm nejohroženějším, včetně dětí bez doprovodu, rodin s jedním rodičem, starších osob a zdravotně postižených. Budou určeny na dodávky potravin, vody, hygienických potřeb a pomoc lidem opouštějícím Ukrajinu ve formě přístřeší, základních potřeb a zdravotnického materiálu.

FIA je vděčná za úsilí celosvětové motoristické komunity a fanoušků, kteří nezávisle na sobě poskytují podporu charitativním a humanitárním účelům pro osoby postižené touto krizí.

Humanitární potřeby exponenciálně rostou. Odhaduje se, že 3,3 milionu lidí opustilo své domovy na Ukrajině a přešlo mimo jiné do sousedních zemí Polska, Rumunska, Moldavska, Maďarska a Slovenska. Na Ukrajině bylo vnitřně vysídleno 6,5 milionu osob. V nejhůře postižených oblastech bylo postiženo více než 12 milionů osob.

Tři členové Světové rady motoristického sportu – Amina Mohamedová z Keni, Jan Šťovíček z České republiky a Rado Raspet ze Slovinska – byli jmenováni do Humanitární pracovní skupiny FIA. Připojili se tak k šesti členům ze Světové rady pro mobilitu a cestovní ruch – Timu Shearmanovi, Thomasi Møllerovi Thomsenovi, Greigu Craftovi, Franku Fotiaovi, Ricardu Moralesovi Rubiovi a Alejandru Quintanovi Hurtadovi. V pracovní skupině je také Saul Billingsley, který zastupuje Nadaci FIA.

Prezident FIA Mohammed Ben Sulayem řekl: „Ve spolupráci s Nadací FIA a s podporou IFRC a UNHCR spojujeme naše zdroje FIA na podporu humanitárního úsilí na Ukrajině a v sousedních zemích. Jsme zavázáni iniciativě našich členských klubů a Nadaci FIA, že přispěli ke zmírnění nelehké situace všech, kteří byli postiženi invazí na Ukrajinu. Doufáme v mírové vyústění konfliktu.“

Sdílet