K situaci v enduru

Přelepení loga Autoklubu České republiky před televizními kamerami třemi jezdci. Navíc tak, aby bylo vidět, jaký znak to je skryt, lepící páska ho nezakrývá zcela. Ve stejné reportáži následuje oznámení Jiřího Pošíka o rezignaci na post předsedy Komise enduro. O tom dopředu neinformoval prezidenta Autoklubu ČR. „Řekl mi to až o několik týdnů později, ale až když jsem se ho zeptal, zda mi nechce náhodou něco sdělit,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Přelepení log Autoklubu ČR řešila Etická komise, věc předala Disciplinární komisi, rozhodnutí zatím není pravomocné.

Pro představu: Jedním z důvodů odstoupení Jiřího Pošíka z funkce předsedy Komise enduro je údajný nedostatek financí. „Přerozdělení se udělalo tedy, že na enduro nezbylo. Podmínky pro enduro se zhoršují stále. Prostě se to přerozděluje jinam a na enduro už nezbyde.“ To jsou jeho slova o financích pro reprezentaci ze zmíněné televizní reportáže. Pravdou je, že když bylo potřeba, přidal Autoklub ČR na Šestidenní i nad rámec schváleného rozpočtu z rezerv. Za loňský rok enduro obdrželo na státní reprezentaci 1,8 mil. Kč. Například v roce 2018 to bylo 1,7 mil. Kč.

Jiří Pošík v reportáži zdůraznil, jak „strašně ho mrzí Kryštof Kouble. Pátý na světě a 75 bodů a nejlepší z juniorských jezdců. Ale neměli jsme finance. Ale ty peníze na něj nebyly.“

Kryštof Kouble je zařazen do elitního programu nadějí českého motorsportu ACCR Czech Talent Team. Jen v roce 2021 dostal od Autoklubu ČR na reprezentaci podporu půl milionu korun, díky které mohl startovat na závodech mistrovství světa a Evropy, Autoklub ČR mu v plné výši uhradil náklady na angažmá v továrním týmu Sherco. A Kryštof Kouble byl jedním z jezdců, kteří v televizi vystoupil s napůl zalepeným znakem Autoklubu ČR!

„Být členem ACCR Czech Talent Teamu je pocta, meta, na kterou se podaří dosáhnout těm nejlepším mladým závodníkům. Těch, kteří jdou ve šlépějích legend jako byl Květoslav Mašita, soutěžácká legenda. Nedovedu si představit, že by si na svém dresu zalepil lva ve znaku, nikdy by to neudělal,“ komentoval Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Jiří Pošík opakovaně ve svých vystoupeních kritizuje Autoklub ČR za údajně nedostatečnou podporu disciplíny enduro. Zapomíná ale na jednu věc: ten zlý Autoklub nejsou „oni“, vždyť je to i on sám. „Pan Pošík byl totiž od roku 2010 předsedou komise enduro. Z titulu této funkce byl po celou dobu členem Výkonného výbor motocyklového sportu, kde se rozdělují finance pro jednotlivé disciplíny. Od roku 2016 do roku 2021 byl dokonce členem Prezídia Autoklubu ČR, v němž svoji disciplínu zastupoval. Pravda je taková, že on sám byl jedním z nejvýše postavených funkcionářů Autoklubu, a pokud Autoklub nyní kritizuje, kritizuje sám sebe a své vlastní mnohaleté působení v orgánech Autoklubu. Byla to právě jeho odpovědnost a jeho pravomoc zajistit financování disciplíny enduro, a měl k tomu dostatečně vysoké postavení. Všechny předložené návrhy rozpočtu během mnoha let bez připomínek schvaloval a hlasoval pro ně. Před volbami v roce 2020 přislíbil, že setrvá ve funkci předsedy Komise endura a člena Prezídia další čtyři roky. Když jsem se dozvěděl z televize jeho rozhodnutí odejít, požádal jsem ho, aby zajistil svého nástupce ve vedení jím tolik milované disciplíny enduro. I to mi slíbil. Ze svých slibů nesplnil nic, a musím konstatovat, že jeho podivný odchod silně devalvoval vše, co pro české enduro udělal,“ uzavřel Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Sdílet