Odešel Zdeněk Brádka

Zdeněk Brádka (13. června 1954 – 7. ledna 2022) byl autoklubákem tělem i duší. Patřil k osobnostem veteránského hnutí, jako agilní a zapálený organizátor pořádal řadu soutěží historických vozidel a dalších akcí, stál v čele Asociace veteran car clubů AČR. Založil několik klubů veteránských vozidel, například Rehiv Praha a Český veteran klub AČR. V období let 2008 – 2012 byl také členem Prezídia Autoklubu ČR.

Rehiv Praha pořádal soutěže historických vozidel ve Vyšším Brodu ve spolupráci s poštovními muzei Praha a Vyšší Brod. V jejich rámci bylo vydáno několik poštovních dopisnic se zaměřením na poštovní kočáry a automobily. Český veteran klub AČR vznikl v Praze a sdružoval sběratele historických vozidel bez zaměření na značky vozidel pro členy Autoklubu České republiky.

Jednou z velkých akcí, na které se Zdeněk Brádka zásadním způsobem organizačně podílel, byla v roce 2005 velká výstava Dědeček automobil na holešovickém výstavišti. Návštěvníci mohli shlédnout skvosty české motoristické minulosti a mohli se zúčastnit ankety o titul Dědeček automobil 2005. V sobotu 18. června exponáty na výstavišti doplnily automobily světových značek, v neděli se pak předvedly v závodě veteránů INCHEBA VETERAN CUP 2005, který byl nepsanou součástí nulté etapy Světové RALLYE FIVA Moravia.

Členové Českého Veteran Klubu AČR v roce 2006 zajišťovali stánek Autoklubu České republiky na výstavě Retro Classics Stuttgart, kde byly vystavovány historické motocykly vyrobené v meziválečném období na starém výstavišti v centru Stuttgartu.

V následujícím roce pak členové Českého veteran klubu AČR vystavovali svá historická vozidla na výstavě Retro Classics Stuttgart v nově otevřeném výstavišti u letiště, byla to jedna z největších zahraničních expozicí. Klub se pod vedením Zdeňka Brádky pravidelně účastnil výstavy Retro Garáž v Lysé nad Labem.

Od roku 2011 pořádá Český veteran klub AČR ve spolupráci s místními kluby, obcemi a za podpory místních firem sraz, výstavu a soutěžní jízdu krásnou jihočeskou krajinou – Selské Baroko. Soutěž se setkává s velkým úspěchem a co do počtu účastníků (každoročně přes 130 startujících) se řadí mezi nadprůměrné soutěže.

V rámci srazu Selské Baroko je organizován a samostatně oceněn také sraz policejních, hasičských, záchranných a vojenských sborů. „I v letošním roce budeme pokračovat v této soutěži se vzpomínkou na Zdeňkovu aktivní činnost v Autoklubu České republiky,“ uvedl Eduard Masařík, místopředseda klubu.

Za klub Zdeněk Brádka vedl testovací komisi historických vozidel a byl členem krajské testovací komise v Praze. V té době byl až do roku 2011 v čele Asociace veteran car clubů AČR.

Zdeněk Brádka se také podílel na úpravách předpisů registrací historických a sportovně historických vozidel, jejich testování a provozu. Zúčastňoval se zasedání Mezinárodní federace historických vozidel (FIVA).

Poslední rozloučení se Zdeňkem Brádkou proběhne v úzkém rodinném kruhu.

Čest jeho památce!

Sdílet