Filip Salač dnes v trénincích čtvrtý a třetí

Posledním osmnáctým podnikem seriálu MotoGP 2021 je o tomto víkendu závod ve španělské Valencii. Na tradičním finálovém víkendu sezóny samozřejmě startuje Filip Salač, český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky. Pro Filipa je to zároveň poslední závod v kategorii Moto3, v příštím roce nastoupí v silnější Moto2. První den Velké ceny Valencie zahájil skvěle, v dopoledním tréninku zajel čtvrtý nejlepší čas, v odpoledním si pak o ještě jednu pozici polepšil.   

„Byl to pozitivní den, od prvního kola dopoledního tréninku jsem se cítil silný, byl jsem schopný zajíždět časy do první čtyřky sám, bez podpory slipstreamu,“ zhodnotil dnešek Filip Salač.

První čtyřicetiminutový trénink Moto3 se konal klasicky od 9.00 hodin. Filip Salač nejrychleji zajel za 1’41.118 předposlední kolo. Skončil tak čtvrtý, na vítěze Španěla Izana Guevaru ztratil 0,209 sekundy. Ve 13.15 odstartoval druhý trénink. Salač se dlouho držel v čele průběžného pořadí, v závěrečných kolech ho překonal Ital Dennis Fogia, za druhým Australanem Joelem Kelsem zaostal Filip o pouhých šestnáct tisícin sekundy. Nejrychleji zajel poslední kolo za 1’41.732. V kombinovaném pořadí mu pak po dvou trénincích patří 4. místo, o pozici za ním je letošní mistr světa Španěl Pedro Acosta.

„V závěru prvního tréninku jsme přezuli pneumatiky pro lepší čas, stihl jsem jenom jedno rychlé kolo, potom bohužel začalo pršet. Ale nevadí, stačilo to na čtvrté místo. Začátek dopoledního tréninku byl ještě na polomokrém povrchu, hlavně první zatáčka a poslední sektor byl úplně na vodě. Celkové časy se tak nezlepšily, i když trať postupně usychala. Držel jsem se na prvním místě, pořád jsem zrychloval, moc mě to bavilo. Ale trošku mě mrzí, že jsem nevyhrál jak ten první trénink, tak ten druhý, kdy mě v závěru skočili dva jezdci. Kdybych za to zatáhl, třeba by to vyšlo. Ale nevadí, strašně si to tady užívám, baví mě to, jak nikdy. Už se těším na zítra,“ okomentoval Filip Salač.

Zítra Velká cena Valencie pokračuje v kategorii Moto3 od 9.00 hodin třetím volným tréninkem a odpolední kvalifikací, která rozhodne o tom, ze kterého místa na startu Filip Salač vyrazí do nedělního závodu.

Sdílet