Filip Salač v kvalifikaci devátý

Druhým dnem pokračoval letošní sedmnáctý podnik světového šampionátu silničních motocyklů MotoGP na okruhu v portugalském Algarve. Na trať opět vyjel v kategorii Moto3 Filip Salač, český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky. Na programu byl dnes poslední volný trénink a kvalifikace. Ve třetím volném tréninku byl Salač pátý a postoupil tak přímo do Q2. V té se mu podařilo vybojovat deváté místo!

Poslední trénink znamenal pro Filipa páté místo a přímý postup do Q1. Bez problému to ale nebylo. Jezdce na začátku třetího volného tréninku trápil silný vítr a Filipův tým tak musel udělat zásah do nastavení motocyklu. V druhé polovině vítr ustal a krátké převody nebyly optimální variantou. Český jezdec to naštěstí zvládl a mohl se postavit soupeřům v Q1, kde skončil devátý. Pro zítřejší závod tak má dobré předpoklady pro další bodový zisk.

Dnešní den hodnotím pozitivně. Ráno se mi podařilo postoupit do druhé kvalifikace, ale nebylo to úplně jednoduché, protože byl silný protivítr na cílové rovince. Nasadili jsme kratší převody, ale ke konci vítr přestal a polovinu rovinky jsem jel v omezovači. Nakonec se podařilo zajet čas, který stačil na druhou kvalifikaci a byl v TOP10, to je super. V kvalifikaci jsme zvolili taktiku, že jsme dali nové pneumatiky hned na začátku, kdyby se pak cokoliv stalo, abychom to neprokaučovali. Zajel jsem docela slušný čas, vedl jsem do posledních pěti minut, ale pak se udělala skupinka, ve které měli dobrý slipstream a všechno se jim povedlo. Předjelo mě osm jezdců, nakonec jsem skončil devátý a popravdě třetí řada je také dobrá a myslím, že je to skvělé místo do závodu. Budu startovat na vnitřku, takže za mě v pohodě, už se těším na zítra. Musíme ještě trochu doladit převod, to bude do závodu nejtěžší kvůli slipstreamu, ale těším se na to, tak mi držte palce,“ uzavřel sobotu Salač.

Souboj o vítězství v zítřejší Velké ceně rozehrají jezdci kategorie Moto3 již od 12:20 hodin středoevropského času. Výsledky a Filipův komentář se dozvíte jako první na facebooku Czech motorsport.

Sdílet