Zlíňáci to umí – veteránská Historic Rally

To že zlínští pořadatelé umí perfektně udělat automobilovou soutěž, ví každý motoristický fanda. Ale veteránská sekce Rally Auto klubu v AČR ukázala, že dokáže uspořádat velmi kvalitní soutěž i pro historická vozidla. Proto je také jejich Zlínská Historic Rally součástí Poháru historických vozidel.

Soutěž měla dvě etapy po 50 kilometrech a vedla kopcovitým okolím Zlína, procházela i lázeňským městem Luhačovice. Díky velkým převýšením a těžkému terénu musely posádky ukázat umění v ovládání svých strojů. Byla to prověrka technického stavu automobilů i motocyklů. Uspěli ti, kteří měli svá vozidla v pořádku, zejména motory a brzdy. Soutěže se zúčastnilo téměř 60 posádek a byla velká škoda, že se na poslední chvíli omluvili soutěžící ze Slovenska kvůli opatřením proti kovidu, která vyhlásila slovenská vláda.

Centrum soutěže a odpolední vyhlášení výsledků bylo v prostorách Samohýl Motor Veterán muzea. Účastníci si tady mohli zblízka prohlédnout úžasné exempláře vozidel z počátku motorismu vystavených v prostorách muzea.

„Nejhorší byly změny v dopravní situaci na několika místech soutěžní trasy, o kterých jsem se dozvěděl na poslední chvíli,“ zhodnotil ředitel soutěže Antonín Smažinka. Přes všechny problémy a potíže se však soutěž vydařila, účastníci odjížděli spokojení a plni nových zážitků.

Pořadatelům je třeba poděkovat za jejich práci, obětavost a vytvoření úžasného prostředí. Budeme se těšit, že se příští rok tato úžasná soutěž bude opakovat.

František Čečil

Foto: Jiří Pernica

Sdílet