Kryštof Kouble nenašel na druhém podniku endurospritnu přemožitele

Loňský endurosprint v bývalém lomu na Chmelišti poblíž Uhlířských Janovic se mnohým jezdcům vryl do paměti. Týden před sprintem neustále pršelo, trať byla značně podmáčená a pro jezdce to byla jedna velká bahenní lázeň. Do cíle se dostala jen třetina startovního pole. Letos to díky deštivému počasí vypadalo, že se historie bude opakovat. Příprava na tento víkend byla jako loni poměrně dlouhá. Vše se připravovalo na první termín v dubnu. Vládní nařízení kvůli covidové pandemii, nedovolila první podnik odjet. Nyní už máme na celou sezonu zelenou a ta je v plném proudu. 

V pátek se pomalu začalo plnit depo už od odpoledních hodin. Stejně jako v Trstěnicích museli všichni účastníci, kteří najížděli do depa, projít vstupní kontrolou.

V Uhlířských Janovicích se jelo na dva krátké testy. Cross test se jezdil okolo dvou minut a enduro test okolo čtyř minut. Některé pasáže na testech byly hodně podmáčené a bylo zřejmé, že jezdce tyto úseky potrápí. Celý víkend jsme se modlili, aby aspoň to počasí bylo na naší straně a nedopadlo to stejně jako loni. S předpovědí počasí, která byla hlášena na víkend, si to někteří jezdci rozmysleli a na závody dorazili raději v roli diváka.

V sobotu se v 8:30 postavili na start jezdci mistrovství ČR. Čekalo na ně sedm kol a čtrnáct měřených rychlostních zkoušek. Počasí jezdcům přálo a od rána svítilo sluníčko. Cross test, na který jezdci najížděli jako první, byl převážně vyschlý, až na pár podmáčených míst, kde se během závodu, kolo co kolo, vyjížděly koleje. Enduro test bych rozdělila na tři části. První třetina byla na suchu, druhá třetina se jela v bažinách, které se měnily jezdcům každým kolem před očima. Třetí část se už jela zase po suchu.  Svou parádní bezchybnou jízdou si pro první místo s náskokem jedné minuty dojel jezdec ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky Kryštof Kouble. Loňskou sezónu tady na Chmelišti nestartoval ze zdravotních důvodů. Byla to pro něho premiéra. Premiéra to zde nebyla pro Jaromíra Romančíka, jezdce Jarsen týmu a člena Dukly Praha, který vyhrál absolutně před týdnem na sprintu v Trstěnicích. Teď se musel spokojit s druhým místem. Pro třetí místo si  v sobotu dojel německý jezdec Janik Spachmuller.

Po dojetí jezdců MMČR se na start začaly řadit ty nejmenší v přípravném podniku dětí. Děti startují ve dvou rozjížďkách po deseti minutách. Hojná účast malých závodníků rozdělila děti na třídy. Dvacet dětí na motocyklech o obsahu 50 ccm se na start postavilo jako první, jako druzí startovaly děti na motocyklech o obsahu 65 ccm. Tohoto závodu se ujal bývalý jezdec endura Radek Toman, který nyní vede motokrosovou školu a předává své letité zkušenosti.

Před odpoledním startem jezdců Přeboru ČR se obloha zatáhla a začalo pršet. Déšť ustál s najetím prvních jezdců na start. Přebor absolvoval šest kol s dvanácti testy. Na poměrně rozbitou trať plnou kolejí se tak závěre, sobotního závodního dne vydali ještě hobby jezdci.

V neděli se na start jako první postavili jezdci Přeboru. Obloha byla zatažená a vypadalo, že bude znovu pršet. Strach a obavy, aby se neopakoval loňský rok, byly velké. Kdyby zapršelo, bylo by pro pořadatele náročné udržet závody v chodu. Štěstí pořadateli přálo, počasí se umoudřilo a nebe se začalo protrhávat.

V jednu hodinu se na start začali řadit jezdci mistrovství ČR, které čekala stejná porce kol a testů jako v sobotu. Trať byla značně rozbitá a jezdci si přáli, ať přáním všech závodníku bylo být už v cíli. S hlubokými, rozbahněnými kolejemi se nejlépe popral Kryštof Kouble, který tento víkend nenašel přemožitele a stal se absolutním vítězem druhého podniku seriálu v endurosprintu. Extrémní podmínky sedí Matějovi Škutovi a ze sobotního čtvrtého místa poskočil na místo druhé. Třetí místo si připsal Jaromír Romančík.

Body byly rozdány a druhý podnik je minulostí. Stejně tak je minulostí enduro na Chmelišti.

Pořadateli a všem co se na přípravách podílí, patří vždy velké díky za uspořádání závodů. V dnešní době obzvláště.

Třetí podnik letošního endurosprintu se přesouvá do Úterý, který se jede o víkendu 12. a 13. června.

 

Sdílet