U Mariánských lázní odstartovala endurová sezona 2021

Endurová sezona 2020 byla ovlivněna celosvětovou pandemií a na začátku se překládal jeden podnik za druhým a konec sezony byl předčasně ukončen. Letos tomu nebylo jinak. První podnik v endurosprintu, který se měl odjet na začátku dubna v Uhlířských Janovicích byl přeložen na konec května. K přeložení došlo i u druhého podniku. Na sprint do  Úterý jezdci zavítají druhý víkend v červnu.

První podnik seriálu Classic Adrenalin-Oil MMČR a PČR v endurosprintu, který dostal od Národní sportovní agentury  a od Ministerstva zdravotnictví zelenou, se tento víkend odjel v nejzápadnějším regionu České republiky.  Tento region je po staletí známý díky lázeňským městům, jejich kolonádám a termálním pramenům. Nedaleko Mariánských lázní v areálu Cech sv. Víta odstartovala endurová sezona 2021. Pořadatel připravil jednu dlouhou měřenou rychlostní zkoušku, která obsahovala veškeré prvky co k enduru patří a hodně prověřila fyzickou připravenost jezdců. Deštivé počasí, které nás poslední dny provázelo jezdcům první závody rozhodně neulehčilo. Počasí celý víkend bylo dosti aprílové.  Nad areálem se střídaly přeháňky se sluníčkem.

Během pátečního dne se začalo pomalu plnit depo. Motokrosový areál Cech sv. Víta přivítal přes 200 natěšených jezdců.  V sobotu ráno se na start v 8:30 hodin jako první postavili jezdci Mezinárodního mistrovství ČR. Na jezdce čekalo šest náročných kol na podmáčeném terénu. První kolo ti nejrychlejší zajeli pod patnáct minut. Dlouhá a technicky náročná měřená rychlostní zkouška dala jezdcům značně zabrat. Juniorský jezdec Matěj Škuta svým parádním časem v prvním kole všechny překvapil. Matějovi extrémní podmínky sedí.  Během závodu trať začala vysychat a zrychlovat. To už Matějovi nevyhovovalo a začal ztrácet. První kola držel krok s absolutním vítězem sobotního dne. Tím se stal jezdec Jarsen týmu Jaromír Romančík, který nenašel přemožitele. Tím měl být Kryštof Kouble, ale jemu se úvod  sezony nepovedl. Pár pádů a technické problémy ho vyřadily z boje o první místo. Musel se tedy spokojit s místem druhým. Body za třetí místo v absolutním pořadí bral skoro domácí jezdec Petr Smitka.

Po dojetí jezdců mistrovství ČR  byl odstartován úvodní podnik Přípravného podniku dětí, který se jede při seriálu endurosprintů. Děti absolvovaly dvě rozjížďky po deseti minutách. Náročný blátivý terén nejmenší závodníky neodradil. Za povzbuzování rodičů a přihlížejících diváků sklidily velký obdiv. V jednu hodinu odpoledne se na start začali řadit jezdci Přeboru ČR a po nich se na start postavili hobby jezdci. V neděli se pořadí prohodilo a na start v půl deváté ráno se postavili na start jezdci Přeboru ČR. V jednu hodinu přišly na řadu mistrovské třídy. Jezdci těchto tříd se na start začali řadit podle absolutního pořadí sobotního dne. Parádní souboj mezi sebou sváděli Kryštof Kouble s Járou Romančíkem. Boj o vteřinky byl zajímavý od začátku až do konce. Z tohoto souboje vyšel lépe juniorský jezdec ACCR Czech Talent týmu Kryštof Kouble a vyhrál  v neděli absolutně. Druhé místo si připsal Jára Romančík. O třetí místo byl také zajímavý souboj. Ve vteřinách jeli čtyři jezdci Smitka, Markvart, Chlum a německý jezdec Spachmuller. Třetí místo nakonec obhájil Petr Smitka.

První podnik tohoto seriálu je již minulostí. První body jsou rozdány. Absolutním vítězem tohoto podniku se stal Jaromír Romančík před Kryštofem Koublem a třetím Petrem Smitkou. Kryštof Kouble bral plný počet bodů za první místo Absolutní junior. Úvod endurové sezony byl hodně zajímavý svou tratí, neboť tak dlouhou měřenou rychlostní zkoušku jezdci v našich poměrech, ale i evropských či světových nejsou zvyklí jezdit. Většinou se jezdí na dva kratší testy. Ty čekají na jezdce již tento víkend v Uhlířských Janovicích, kde se odjede druhý podnik tohoto seriálu. Velké díky patří pořadateli Jaromíru Prančlovi a jeho týmu. V motokrosovém areálu na Cechu připravili opravdu krásný závod i v této náročné době. Hodiny práce, které za tím vším jsou, vždy odmění spokojenost jezdců.

Sdílet