Zesnul Zdeněk Pipota

Český motorsport zasáhla velmi smutná zpráva. V pondělí 25. ledna nás navždy opustil bývalý skvělý soutěžní jezdec pan Zdeněk Pipota. Bylo mu 67 let.

Zdeněk Pipota se narodil 31. března 1953 a se soutěžemi začínal v roce 1973 za volantem vozu Škoda 110 L. Hned o dva roky později se mu podařilo se spolujezdcem Ambrožem Molnárem zvítězit v domácí Rallye Chemopetrol. Postup do nejvyššího českého mistrovství tak na sebe nenechal dlouho čekat a v roce 1978 se s navigátorem Janem Pospíšilem blýskl skvělým druhým místem na Rallye Šumava. To bylo již za volantem legendární Škody 130 RS.

V osmdesátých letech se Zdeněk Pipota pravidelně účastnil zahraničních závodů včetně Poháru míru a přátelství. Dařilo se mu hlavně v Maďarsku a Německu, odkud několikrát přivezl cenné páté místo.  Největšího úspěchu dosáhl na 21. Int. Rallye Tatry v roce 1989. Zde dokončil s navigátorem Pavlem Šedivým druhý absolutně a v rámci Poháru i kategorie A/1300 zvítězil. Po této sezóně přestoupil za volant Škody Favorit a závodil hlavně v zahraničí. Za zmínku jistě stojí pěkné 23. místo na známé Rallye du Condroz 1990 v Belgii a řada dokončených těžkých závodů v Německu a Francii.

Po skončení aktivní jezdecké kariéry se věnoval přípravě závodních vozů. S těmi sbírali vítězné vavříny třeba Václav Arazim, nebo Miroslav Jakeš.

Čest jeho památce!

Sdílet