Akce klubu CzechSupermoto.cz pro děti

V sobotu 3. října 2020 dopoledne proběhla na Autodromu ve Vysokém Mýtě kromě posledních závodů Supermoto i tradiční akce Supermoto Academy organizovaná klubem CzechSupermoto.cz pod záštitou Autoklubu ČR. Jednalo se o třetí ročník a již druhým rokem byly na akci pozvané děti z dětských domovů z okolí. Osloveny byly dětské domovy Potštejn, Holice a soukromý dětský domov Markéta.

Poslední z oslovených se v letošním roce nemohl účastnit, k čemuž přispěla současná situace, ale i neočekávaná událost. Organizátoři se shodují na tom, že dětské úsměvy a rozzářené oči byly odměnou i letos, kdy mimořádná opatření částečně zkomplikovala setkání. Se vším je ale možné si poradit. Děti sice byly částečně distancované od sportovců, ale i zdálky sledovaly fascinovaně závodníky (v čele s teď již současným mistrem ČR disciplíny Supermoto Milanem Sitnianským), jejich skoky a jejich vytrvalost.

Navíc je také potěšil náhradní program, největší úspěch sklidila hasičská Tatra, všichni si mohli vyzkoušet práci se skvostem, který se skrývá v garážích mýtského Autodromu.

Děti si vyzkoušely jízdu motokárami, na závodění se každý těšil, a jediné, co jim bylo líto, že se svými vrstevníky nemohly závodit déle. Mluvilo se i předpokladech pro závodění a pohybovém nadání. Velké díky patří i zdravotnickým záchranářům, kteří dětem řekli něco o zdravovědě a seznámili je s možnostmi výjezdové sanitky. A tak i když jedna z holčiček vyjádřila přání stát se sestřičkou, se Supermotem jako disciplínou byly spokojené děti všechny. To jen potvrdila závěrečná svačinka hamburgerů s rozdáváním drobných dárečků a reklamních předmětů od Autoklubu ČR. Doufáme, že se akce bude opakovat i příští rok, třeba za příznivějších podmínek, a to nejen proto, že akci si chválí děti i jejich dospělí zástupci, ale především proto, že taková radost vždycky potěší, i kdyby pořadatelé příště museli mít roušky třeba tři.

David Novotný

Sdílet