Den architektury poprvé v klubovém domě

Klubový dům se poprvé v historii stal součástí Dne architektury, tradičního celorepublikového festivalu, který se v letošním roce konal ve více než stovce měst a obcí. V sobotu 3. října 2020 se zájemci mohli přijít podívat i do sídla Autoklubu ČR. Stovky návštěvníků si tak mohly prohlédnout úžasné společenské prostory domu, který je dílem věhlasného architekta Pavla Janáka.

Již před desátou hodinou dopolední, kdy byl začátek první komentované prohlídky, se před budovou tvořily hloučky nedočkavých účastníků Dne architektury. S průvodcem, Bohumilem Páclem, který se vedle práce manažera PR, médií a marketingu v Autoklubu ČR věnuje historii a připomínání tradic naší nejstarší motoristické organizace, zamířili do salonku Grand Prix. Tam byla pro návštěvníky připravena výstava o dějinách Autoklubu, jež se píší již od roku 1904, kdy byly založeny Český klub motocyklistů a Český automobilistů. Komentovaná prohlídka pokračovala v prvním patře výkladem ve Smetanově sále, předsálí s monumentální plastikou Jana Komárka Před startem a přilehlých saloncích Elišky Junkové, Praga a Laurin&Klement. Vrcholem prohlídky bylo srdce klubového domu, Heinzova síň ve druhém patře, kde se konají zasedání Prezídia a jsou prezidentem Autoklubu ČR přijímáni nejvzácnější hosté. Návštěvníci obdivovali v dubovém ostění dochované kresby Josefa Weniga zachycující dějiny motorismu. Dále si mohli prohlédnout mapy, které Autoklub republiky Československé vydával, dobové snímky klubového domu, lahůdkou byly unikátní fotografie ze závodu Zbraslav–Jíloviště z roku 1921. Vzácné album je nejcennějším exemplářem knihovny v kanceláři prezidenta Autoklubu ČR. Výklad ve Smetanově sále a Heinzově síni doplňovaly projekce archivních záběrů z třicátých let, kdy například od klubového domu startoval závod 1000 mil československých. Dnes se koná jako vzpomínková jízda veteránských vozidel, a díky spolupráci Autoklubu ČR s městskou částí Praha 1 se Opletalova ulice v den před startem proměňuje v depo soutěžních strojů. Atmosféra úplně stejná jako před devíti desetiletími láká již druhým rokem řadu diváků…

„Přes koronavirová opatření nás potěšila dobrá účast a zejména zájem o naše aktivity. Měli jsme příležitost prezentovat naše sídlo, které je státní kulturní památkou, ale i činnost Autoklubu České republiky. Od Pocty motorismu, akce, jež se jako jedna z mála se stala součástí oficiálních národních oslav stoletého výročí republiky, otvíráme klubový dům široké veřejnosti. Dne architektury se budeme účastnit určitě i v příštím roce, věřím, že proběhne už za standardních podmínek. A těším se na tisícovky návštěvníků,“ shrnul Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

„Klubový dům mne překvapil nejen zachovalostí interiérů, ale i jejich výtvarným pojetím. Heinzova síň obložená dřevem mi připomněla staré automobily s dřevěnými obklady či anglické pánské kluby. Gratuluji vedení Autoklubu, že si jsou vědomi kvalit architektury a že svůj program uzpůsobují možnostem domu a nesnaží se o žádné zásadní změny. Komentovaná prohlídka pana Pácla byla zážitkem a bude mi ctí se stát členkou Masarykova klubu tradic v AČR,“ uvedla Marcela Steinbachová, ředitelka festivalu Den architektury 2020.

Sdílet