Martin Venhoda má za sebou trojitý závod v Itálii

Český reprezentant v motokrosu a jezdec belgického NR83 Teamu Martin Venhoda závodil v italské Faenze, kde se konaly tři poslední závody evropské kubatury EMX125. Závody této kategorie jsou velmi vyrovnané. Vysoce výkonné motocykly o objemu 125 ccm využívají všichni jezdci na maximum a tak jsou závody obvykle velmi vyrovnané. 

Martina hned po příjezdu do tamního závodiště trať zaujala. Do prvního závodu odstartoval v sobotu 5. září a ve velké konkurenci se pohyboval kolem dvacátého místa. „Trať ve Faenze se mi líbila už po příjezdu. V kvalifikaci se mi dařilo, chytil jsem své tempo a bral osmý čas. V první jízdě jsem měl špatný start a ještě se mi podařilo vyjet z trati. Doháněl jsem z poslední pozice a cílem jsem projel na 19. místě. Ve druhé jízdě se mi znovu nevydařil start a navíc jsem měl špatné tempo. Moje jízda stačila na osmnácté místo. Součet bodů z rozjížděk mi tentokrát stačil na celkové 21. místo,“ shrnul první závodní den Venhoda.

V úterý 8. září čekal českého jezdce druhý závod. Na trati místní pořadatelé neprovedly žádné extrémní změny. Martinovi se podařil zejména druhý start, kdy se pohyboval mezi první pěticí jezdců. „V úterý jsme odjeli druhý závod. Na trati se od soboty téměř nic nezměnilo, takže jsme věděli, co nás čeká. V kvalifikaci se mi nedařilo tak, jako v sobotu a výsledkem bylo šestnácté místo. V první jízdě se mi znovu nepovedl start, ale během prvního kola jsem se dostal na lepší pozice a cílem jsem projel na 13. místě. Ve druhém závodě mi konečně vyšel start, z první zatáčky jsem vyjížděl na třetím místě. Pár zatáček poté jsem bohužel spadl a musel začínat znovu z posledního místa. Druhou jízdu jsem dokončil na 18. pozici. Celkový součet mi dal na celkové 16. místo,“ komentoval vylepšení druhý den český reprezentant.

Na poslední závod připravili pořadatelé několik změn. Už časy v kvalifikacích ukazovali, jak je startovní pole vyrovnané, patnáctý závodník totiž ztrácí pouhé 3 sekundy na okruh. „Poslední závod ve Faenze jsme odjeli v sobotu 12. září. Na trati pořadatelé změnili mnohem více věcí jak v úterý. Sobotní trať se mi líbila. V kvalifikaci jsem zajel patnáctý nejrychlejší čas se ztrátou 3,2 sekundy na prvního závodníka. Do první jízdy jsem odstartoval někde v polovině startovního pole a poté se dostal na dvanácté místo. Na této pozici jsem jezdil celou dobu závodu, než mě před koncem dva jezdci předjeli. V cíli z toho bylo 14. místo. Ve druhé jízdě jsem měl start podobný, ale v polovině jízdy jsem upadl. V cíli mi patřila 25. příčka. Celkový součet bodů mi stačil na sedmnácté místo. Závěrem bych chtěl poděkovat všem partnerům, rodině a fanouškům, kteří nás podporují,“ uzavřel hodnocení svého počínání v Itálii Martin Venhoda.

Další závody čekají českého reprezentanta v neděli 4. října v Matově a v sobotu 10. října na španělském závodišti intu Xanadú – Arroyomolinos. Poté má v plánu další trojitý závod, tentokrát v belgickém Lommelu.

Sdílet