Klub závodníků veteránů oceňoval jubilanty

V neděli 10. listopadu 2019 se konala pravidelná podzimní schůze Klubu závodníků veteránů AČR. Patří mezi největší pobočné kluby Autoklubu ČR, má kolem pětistovky členů. Sdružuje příznivce motorismu, dříve aktivní jezdce starší 45 let a ostatní funkcionáře, kteří pracovali jako licencovaní sportovní komisaři, časoměřiči, technici a ostatní.

Smetanův sál klubového domu tak byl v neděli zaplněn lidmi, kteří psali historii našeho motoristického sportu. Schůzi řídil předseda Klubu závodníků veteránů AČR Evžen Erban. „Děkuji za vaši činnost, je moc dobře, že nezapomínáme na minulost našeho motorsportu. Jsem rád, že vás dnes mohu pozdravit a setkat se s vámi,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR. Účastníky pozdravil také František Čečil, vicepreprezident Autoklubu ČR pro zájmovou činnost.

Tradičním bodem zasedání Klubu závodníků veteránů AČR je ocenění jubilantů. Těmi nejstaršími byli členové, kteří slaví devadesátiny. Speciální plaketou a pamětním listem byl oceněn Karel Buchnar (*8. 11. 1929), motocyklový závodník, účastník pěti ročníků šestidenních, ve všech vyjezdil zlato. Nejvíc si cení vítězství v soutěži o Stříbrnou vázu ze Šestidenní ve Špindlerově Mlýně 1957.

Vlevo Karel Buchnar, na pravém snímku Miroslav Kudrnáč

Pamětní list a pohár převzal Miroslav Kudrnáč (*20. 11. 1929), patřil mezi silniční motocyklové závodníky na domácích tratích, doma má 53 věnců různých barev.

Jan Holubec převzal stejné ocenění pro Jana Novosada – na dvojsnímku  (*6. 7. 1929), který se ze zdravotních důvodů bohužel nemohl schůze účastnit. Na silničních motocyklech začal v roce 1949, za svoji bezmála dvacetiletou kariéru absolvoval řadu závodů, v roce 1956 startoval i na Velké ceně Československa.

Pamětní list a pohár obdržel také Juraj Poliaček – na snímku vpravo (*18. 7. 1929), který byl navigátorem takových rallyových es, jako byli Leopold Lancman, Zdeněk Kec, Oldřich Šmidrkal, s Oldřichem Horsákem jel dva ročníky Tour d´Europe.

Zleva František Čečil, Jan Šťovíček, za Jana Novosada Jan Holubec, Karel Buchnar, Miroslav Kudrnáč a Juraj Poliaček. 

Další poháry si odnesli i členové, kteří ve druhé polovině tohoto roku oslavili pětaosmdesátiny a osmdesátiny. V poslední skupině nechyběl ani Miroslav Adámek, jediný český jezdec, který se zúčastnil oficiálního závodu mistrovství světa speciálních automobilů na okruhu, závodů prototypů a náš nejúspěšnější jezdec se sportovními vozy s nespočetným počtem vynikajících umístění.

Letos pětaosmdesátiletí jubilanti, vedle F. Čečila Eva Buriánková, dlouholetá místopředsedkyně a tajemnice Klubu závodníků veteránů.

Členové Klubu závodníků veteránů, kteří letos oslavili 80. narozeniny s viceprezidentem Františkem Čečilem a prezidentem Autoklubu ČR Janem Šťovíčkem.

Sdílet