VYDAŘENÝ PLOCHODRÁŽNÍ VÍKEND

Závěr letošní plochodrážní sezóny vyšel skvěle, a to nejen díky téměř letnímu počasí, ale také úrovní dvou závěrečných podniků.

Na pardubickém oválu se měl konat pouze MACEC Cup – pohár jezdců zemí střední Evropy, který bývá tradičním zakončením sezóny na Svítkově. Ale vzhledem k tomu, že muselo být během roku zrušeno několik podniků, především kvůli špatným povětrnostním podmínkám, rozhodli se pardubičtí pořadatelé, že fanouškům ploché dráhy vše vynahradí v závěru sezóny. K plánovanému Macec cupu tedy přibyl 45. ročník Zlaté stuhy, Memoriál Jiřího Marxe a Jawa Cup. O čtyři zajímavé trofeje přijelo soutěžit 34 jezdců. V Divišově vyvrcholilo MČR Juniorů ve třídě do 125ccm na klasické dráze a volný závod „Pohár přátelství.“

Diváci v Pardubicích mohli po celý den sledovat velmi napínavé souboje. MACEC Cup opanoval Mateusz Bartkoviak před Davidem Pacalajem a Marko Levishinem. Všichni tři aktéři získali také poukaz do závěrečné jízdy Zlaté stuhy. V Marxově memoriálu zvítězil překvapivě Němec Lukas Baumann, druhý skončil Ben Ernst a třetí náš Petr Chlupáč. Rovněž tato trojice postoupila do boje o Zlatou stuhu. Honzu Kvěcha vyřadil z druhé rozjížďky a postupu do Zlaté stuhy prasklý primární řetěz.

Zajímavá byla bitva juniorů v kategorii do 250 ccm. Do finále se kvalifikovali Němci, Poláci a překvapivě Češi, a to na úkor obhájců prvenství a favoritů z Dánska. V závodě triumfovali Poláci, zejména především díky vynikajícímu Oskaru Paluchowi. Druzí skončili Němci a třetí příčka patřila po dramatické finálové jízdě naši dvojici Pavel Kuchař – Jaroslav Vaníček.

Pětačtyřicátý ročník Zlaté stuhy vyhrál Mateusz Bartkoviak, na druhém místě skončil Marko Levishin a bronz vybojoval Petr Chlupáč.

Z Pardubic se někteří jezdci přemístili do Divišova, kde v neděli vyvrcholil klasický šampionát stopětadvacítek. Vojtěch Šachl potvrdil mistrovský titul dvěma porážkami Jaroslava Vaníčka, který skončil celkově druhý se ztrátou pouhých čtyř bodů. Třetí místo obsadil Bruno Belan.

Foto: Jan Jack Kobzáň

Sdílet