Tým Autoklubu ČR se ve finále evropské dopravní soutěže neztratil

Tým malých cyklistů v barvách Autoklubu ČR se poprvé účastnil dopravní soutěže dětí ETEC – European Traffic Education Contest, kterou pořádá Mezinárodní automobilová federace FIA. Finále se konalo v pátek 13. září 2019 v Ženevě.

Děti ze ZŠ Brodce se připravovaly pod vedením šikovných učitelů školy. Soutěž proběhla v osmi disciplínách, z toho dvě byly mimo hodnocení. „Děti absolvovaly jízdu zručnosti na kole a jízdu podle dopravních značek. Na dalších stanovištích se psaly znalostní testy z pravidel silničního provozu, děti řešily křižovatky, určovaly nebezpečné situace cyklistů, předměty, které zvýší bezpečnost jízdy na kole. Poslední soutěžní disciplínou byla orientace ve virtuálním prostředí s testem vnímání rizik, tzv. Hazard Perception,“ vyjmenoval Libor Budina, vedoucí týmu Autoklubu ČR. Mimosoutěžními úkoly bylo zdobení cyklistické přilby a jízda na kole ve virtuálním prostředí.

Tým Autoklubu ČR tvořily 10-11leté děti, které se mezi vesměs o rok staršími soupeři neztratily. Ve dvaadvacetičlenném pelotonu družstev se náš tým umístil na jedenáctém místě. „Nechali jsme za sebou takové země, jako jsou Francie, Švýcarsko, Norsko, nebo Rakousko,“ vyzdvihl Libor Budina.

Dopravní výchova nejmladší generace je jednou z důležitých aktivit Mezinárodní automobilové federace, což dokládá i osobní účast prezidenta FIA Jeana Todta při slavnostním zahájení. „Úspěch se dostavil také díky činnosti BESIPu pod ministerstvem dopravy, který na poli dopravní výchovy odvádí dlouholetou práci. U nás je nejrozšířenější síť dopravních hřišť v Evropě, na nichž se konají cyklistické soutěže od místních po národní kolo. V síti vzdělávání pod BESIPem jsou také dopravní hřiště pobočných spolků Autoklubu,“ doplnil Libor Budina.

Autoklub ČR v letošním roce zahájil projekt Jedu poprvé, který je určen pro děti z mateřských a prvních tříd základních škol.

Sdílet