ŠTIKOVSKÁ ROKLE PRASKALA VE ŠVECH

Uplynulý víkend byly všechny divácké svahy ve štikovském autokrosovém areálu zaplněné do posledního místa. Už od pátku se fanoušci autokrosu z celé Evropy sjížděli do Nové Paky, kde se konal pátý podnik letošního seriálu Mistrovství Evropy v této atraktivní disciplíně.

Nová Paka patří k nejkrásnějším tratím z celého seriálu, mezi jezdci je velmi oblíbená a nikdo si ji nechce nechat ujít. Počet přihlášených už týden před závody přesáhl hranici 130 jezdců z 18. států. Takovým počtem se nemůže chlubit žádný jiný podnik, možná jen italská Maggiora.

Pořadatelé měli plné ruce práce s přípravou trati. Přidávala se svodidla a dovezlo se mnoho tun nového materiálu, který bylo potřeba zhutnit a uválcovat. Také během samotného závodu museli trať často upravovat, protože současné autokrosové speciály dávají nezpevněnému povrchu pořádně zabrat.

Čeští jezdci patří historicky k autokrosové elitě a závod v Nové Pace považují za vrchol sezóny, ostatně jako mnoho dalších autokrosařů. Ve Štikovské rokli chce zvítězit každý a na startovních roštech byla citelná předstartovní nervozita, což vedlo k mnoha „ulitým“ startům. Samotné rozjížďky pak přinesly napínavé souboje a hodně dramatických momentů.

Z českých reprezentantů se na nejvyšší stupínek dostal tentokrát pouze Kuba Novotný v Junior Buggy. Šestnáctistovky vyhrál překvapivě Remo Kobras před Petrem Nikodémem. Pro poruchu motoru musel odstoupit favorizovaný Vašek Fejfar v divizi Touring Autocross a nedělní jízdy sledoval pouze jako divák. V „plechovkách“ tak dominoval Matvey Furazhkin. Možná až příliš velká motivace zahnala Kubu Kubíčka do svodidel a přišel tak o téměř jisté finále v nejsilnější divizi Super Buggy, ve které zvítězil Bernd Stubbe.

Pořadatelé letošního ME v Nové Pace odhadovali velkou návštěvnost, ale zaplněný areál předčil jakékoliv očekávání. Takže sláva vítězům, čest poraženým, pořadatelům z Nové Paky respekt za jejich práci a vám všem fanouškům velké díky za neopakovatelnou atmosféru.

Foto: Tomáš Kaňa @vandraqstudio

Staňte se našimi členy a využívejte řadu výhod

https://clenstvi.autoklub.cz/

Sdílet