Zveme vás na sobotní Grand Veteran 2019!

Datum konání: sobota 27. 4. 2019 od 10:00

Místo: Areál Psychiatrické nemocnice Bohnice, Ústavní 91, Praha 8

 

Letošní ročník Grand Veteran 2019 představí téměř celou pozemní historickou mobilitu. K vidění budou nejen historické automobily a motocykly, ale také historická kola, autobusy, traktory a dokonce i sportovní a závodní auta. Celý projekt je nejenom ukázkou historické mobility, ale také představením velkého potenciálu, který veteránské aktivity nabízejí. Ať už v oblasti výchovy dětí a mladé generace, kulturních představení s historickými vozidly nebo bohatého života klubů historických vozidel. Letošní Grand Veteran je také příkladem dosud ojedinělé spolupráce mezi dvěma největšími subjekty sdružující kluby historických vozidel v České republice, tedy Federací klubů historických vozidel ČR a Autoklub České republiky.

Na své si přijdou nejen zájemci o tuto techniku, ale doslova celé generace. Pro nejmenší děti jsou připraveny tvůrčí dílničky, kde si děti budou moci vyrobit vlastní autíčko a vyzkoušet své rukodělné dovednosti a znalosti. Mohou zde získat také svůj první dětský řidičský průkaz a za místní dětskou měnu si užijí zábavu v dětských buggy  nebo v historickém autobusu z muzea MHD ve Střešovicích . Zábavný program ekonomické gramotnosti pro děti je připravován ve spolupráci s  Českou národní bankou ku příležitosti 100 let československé koruny. Pro  ženy jsou připraveny kosmetické koutky, kde budou moci využít péči profesionálních kosmetiček.

V rámci celodenní akce bude sehráno představení znázorňující  100 let od vzniku československé koruny. Využita k tomu budou historická vozidla, která jezdila na silnicích v době v době první republiky. Hlavním kulturním bodem programu bude však komponované představení spojené s listopadovou sametovou revolucí roku 1989.   K vidění bude několik autentických vozů z období sametové revoluce a krátce po ní, např. služební vozidlo BMW 735 iL z kolony Václava Havla, Tatra 613 a další. Vozidla, která budou součástí jednotlivých scén, propůjčují  členové historických autoklubů a muzeí. Kromě individuálních majitelů budou k vidění vozidla z Retroautomuzea Strnadice a jejich oddělení VB. Hranou scénu bude dokreslovat dobová hudba, komentáře a dobová videa promítaná na velkoplošnou obrazovku.   Na akci se účastní další sbírky – Muzeum autoveteránů rodiny Samohýlů, Sdružení historických sanitek, Veteran aréna Olomouc, Historické motocykly Hradní stráže a další.

Hlavní cílovou skupinou diváků jsou především mladí lidé, kteří osobně nezažili listopadovou revoluci, a jejich rodiče k připomenutí důležitosti vlastních dějin.  Tímto netradičním a  poutavým zážitkem bude mladé generaci naživo ukázána historie Československa a zrod demokracie.

Po celý den akce je připravený bohatý program:

  • Grand Veteran Salon – Výstava vozidel a klubové prezentace
  • Klubová defilé
  • Dvě kola jízdy pravidelnosti
  • Předváděcí jízdy sportovních a závodních vozů
  • Zajímavé osobnosti historie i současnosti
  • Defilé historických traktorů, sanitek, policejních vozů, motorek
  • Historická kola
  • Dětské programy:

◦ Tvůrčí dílny

◦ Veteránská řemesla

◦ Buggy pro děti

◦ Dětské dopravní hřiště

◦ Program ekonomické gramotnosti pro děti

◦ Soutěže v golfu pro děti –  Golf Hostivař

◦ Vyhodnocení dětských výtvorů na podiu

  • Komponovaný program 100 let československé koruny
  • Komponovaný program sametové listopadové revoluce 1989
  • Zahájení veteránské sezóny – Požehnání vozidlům na novou sezónu knězem ČOV Oldřichem Chocholáčem
  • Stánky, občerstvení
  • Akcí bude provádět známý moderátor Petr Vichnar s Denisou Jeřábkovou a Markem Odrobinou
  • Pro účastníky s vozidly je připraven společenský večer v divadelním prostoru v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích
  • Letní kino s filmem Florenc 13,30

Na závěr akce si budou moci návštěvníci v letním kině připomenout legendární český komediální film Florenc 13,30 – film z roku 1957 režiséra Josefa Macha s Josefem Bekem v hlavní roli. Snímek vypráví příběh větší skupiny lidí, kteří cestují luxusním autobusem Škoda 706 RTO z Prahy-Florence do Karlových Varů.

Na základě loňských zkušeností a současného stavu přihlášek se předpokládá příjezd 150 až 200 historických vozidel.

Hlavní partner akce

Auto Jarov a Škoda-Auto a.s.

 

Titulární partneři

Česká národní banka, Federace klubů historických vozidel ČR, z.s., Autoklub České republiky, Psychiatrická nemocnice Bohnice

 

Mediální partneři

Český rozhlas Radiožurnál, Garáž.cz, Sport 5, Zpátečka.cz, MotorJournal, Cars&Stories, Chrom a plameny, Kam po česku

 

Partneři akce

Praha, Městská část Praha 8, , Národní technické muzeum, Muzeum MHD Praha Střešovice, Muzeum Ladislava Samohýla Zlín, Veteran Arena Olomouc, Retroautomuzeum Strnadice, Dermacol, Autodrom Most, Sdružení historických sanitek, Motocykly hradní stráže, Autodrom Most, Retrogaráž.

 

Organizační výbor

MUDr. Jaroslav Větvička, vetvicka@grandveteran.cz, ředitel projektu

Ing. Bára Horáková, horakova@grandveteran.cz , ředitelka produkce a marketingu

MgA. Jaroslav Větvička, jaro.vetvicka@grandveteran.cz , programový ředitel

Sdílet