Startuje sezona minikár

Prvním kolem Mistrovství České republiky se tuto sobotu rozjede nová sezona slalomových minikár. Na české závodníky čekají i letos dva tuzemské seriály. Vedle čtyř mistrovských závodů je naplánováno i třináct závodů Poháru České republiky. To vše doplní i tradiční Mezinárodní šestidenní minikár a Evropský pohár, jehož dva podniky se na českém území pojedou.

Na úvod sezony minikáristé zavítají do Olšan nedaleko Rousínova. V minulosti nebývalo zvykem, aby první závod sezony byl součástí Mistrovství ČR. Závodníci tak hned na úvod zabojují o veledůležité body do nejprestižnějšího seriálu na našem území.

Generálka na Slovensku

Pro některé závodníky, kteří patří mezi papírové favority, ovšem jihomoravské závody nebudou letošní premiérou. O uplynulém víkendu se ve slovenském Hlohovci odjelo první kolo tamního mistrovství, kterého se zúčastnilo i několik českých jezdců. Slovenské závody jim posloužily jako skvělá generálka před ostrými závody u nás.

Sezona slibuje napínavé souboje

Mezi minikáristy, kteří si přijeli otestovat své výkony k našim východním sousedům, patří například kopřivničtí sourozenci Procházkovi. Starší z nich, Jakub, bude letos obhajovat mistrovský titul v kategorii M2, určené pro jezdce od 9 do 12 let. V minulé sezoně ve “dvojkách” naprosto dominoval. Budeme ovšem zvědaví na jeho souboje s mladoboleslavským Tomášem Čapkem, který byl loni suverénem nejnižší věkové kategorie M1 a letos už postupuje mezi starší závodníky. V “jedničkách” tak uvolňuje místo například mladšímu z bratrů Procházkových, Filipovi, který po vítězství v Hlohovci bude jistě chtít zabojovat o český titul. V souboji s loňskou vicemistryní Adélou Píšovou to ovšem nebude snadná práce. Nemluvě o tom, že u takto mladých závodnic a závodníků výkony mohou růst doslova závod od závodu a jezdců, kteří mohou překvapit, je mnoho.

Stálice i velké návraty

Kategorii M3 pro dívky a chlapce do 16 let opouští loňská mistryně Petra Charvátová z Velešína a mohlo by se zdát, že v boji o titul si to rozdají ti, kteří v minulých sezonách podávali výborné výkony a jen skvělé výsledky jihočeské závodnice jim neumožnily v mistrovství zvítězit. Jedná se například o mladoboleslavské sestry Slavíkovy či jejich týmového kolegu Adama Středu. Do čela výsledkových listin se bude jistě chtít probojovat navrátilec František Blažíček, který již v minulosti sbíral úspěchy v minikárách, ale později dal přednost kartingu. Na kopce se vrací po několika letech, ale už výsledek v Hlohovci napovídá, že by to mohl být návrat úspěšný.

V kategorii M4, ve které mohou závodit jezdci do 21 let, bude mistrovský titul obhajovat Tomáš Bodinek z Hluboček. Nic mu ovšem zcela jistě nedarují další skvělí jezdci. Z největších favoritů jmenujme mladoboleslavské Jana Šimůnka Dominika Kubína či rožnovského Martina Nevluda.

Kategorie dospělých, která nese označení M5, přinesla loni velké překvapení. Mistrovský titul vybojoval náchodský jezdec Petr Uhlíř. Svým výkonem v minulé sezoně se určitě i pro letošek řadí mezi velké favority, nicméně startovní listina “pětek” je natolik široká a plná zkušených jmen, že určit všechny aspiranty na republikové vítězství je takřka nemožné. Klidně mezi ně může patřit i další navrátilec a velká legenda minikárového sportu Jan Lexa z Prahy.

Většina závodníků jsou junioři

V Olšanech se nebudou rozdávat jen mistrovské body. Na sobotní závod naváže v neděli na tradiční trati uprostřed jihomoravské obce pohárový prolog.

Účast se očekává velká. Zimní přestávka byla letos nezvykle dlouhá a tak se prvních závodů jistě nemohou dočkat desítky minikáristů. Před letošní sezonou bylo vydáno přes 130 licencí, z toho přibližně 65 procent tvoří jezdci do 21 let.

 

Sdílet