AUTOKLUB NA DAKARU

Autoklub České republiky ve své dlouholeté historii pravidelně vysílal domácí závodníky a cestovatele do celého světa. Nyní na tuto tradici částečně navazuje spoluprací s vybranými jezdci různých disciplín. Jedním z nich je Martin Macík, který se pro letošní rok stal ambasadorem AČR a se svým žlutočerným speciálem startuje na Rallye Dakar 2019.

 

Letošní ročník Dakaru se poprvé ve své historii koná pouze na území jednoho státu, což ale jeho náročnost ani zdaleka nesnižuje. Největší automobilové dobrodružství odstartovalo minulé pondělí v peruánské Limě a po sobotním volném dni se přehouplo do druhé poloviny.

Česká republika má na Dakaru tradičně silné zastoupení. Celkem 26 našich účastníků se postavilo na start tohoto jihoamerického maratonu, rozděleného do deseti etap o celkové délce přes 5000 kilometrů. Společně s Argentinou a Francií patříme mezi pouhé tři státy, které obsadily všechny kategorie.

Hned první etapa ukázala velikou náročnost soutěže. Vyschlá koryta řek, zrádné duny a fesh fesh pláně, to všechno zažívají účastníci už od úvodních kilometrů. K tomu ještě vysoké teploty a spousty zvířeného prachu.

V první polovině soutěže čeští zástupci potvrdili, že patří mezi absolutní špičku. Skvěle začal náš jediný zástupce ve čtyřkolkách – Tomáš Kubiena. Také Martin Macík se v kamionech propracoval až do první pětky. Dobře si vedl i Martin Prokop mezi automobily a Jan Brabec v kategorii motocyklů. Aleš Loprais podával slušné výkony naopak Martin Kolomý zůstal v dunách s prasklým kardanem.

Páteční maratónská etapa však některým českým zástupcům příliš nepřála. Na jemný písek z fesh fesh úseků doplatil skvěle jedoucí Tomáš Kubiena, na jehož čtyřkolce nevydržel motor. Stále zrychlující Martin Macík ulomil po tvrdém doskoku přední kolo, a i když posádka vůz provizorně opravila a do cíle etapy dojela, časová ztráta je příliš veliká. Martin Macík sice může v soutěži pokračovat, ale na základě rozhodnutí pořadatele pouze v takzvaném „půlmaratónu“, tedy mimo hlavní soutěž.

Druhá etapa letošního ročníku Rallye Dakar odstartovala nedělní šestou etapou.

 

Sdílet