V sobotu začíná ve Svítkově plochodrážní sezona

Sportovní odpoledne je složeno ze dvou závodů. Tím prvním jsou souboje v nesmírně zajímavé disciplíně Flat track. Říká se mu také americká plochá dráha. Mistrovský závod v této disciplíně se kromě České republiky jezdí v kolébce tohoto sportu v Itálii a pokoušeli se o něj i Rakušané. U nás se však uskuteční nejvíce závodů. Seriál začíná právě v Pardubicích a vyvrcholí 22. září ve Svitavách.

Závodí se ve třech kategoriích a to ve dvou mistrovských a jedné veteránské. Nejprestižnější a nejkvalitnější je třída FT1, což je třída, ze které se rekrutují především účastníci Světového poháru FIM. Závody na v podstatě normálních, minimálně upravených strojích jsou svoji dramatičností nesmírně atraktivní a zajímavé, neboť závodit může v jedné jízdě až dvanáct jezdců.
Již po páté se na stadion ve Svítkově vrací také veteráni, aby bojovali v Evropské veteránské sérii v závodě nazvaném podle jednoho ze zakladatelů závodu o Zlatou přilbu Františka Hladěny. Pardubičtí pořadatele převzali pořádání tohoto závodu v roce 2013 a ve spolupráci s velkým fandou veteránského hnutí Jiřím Šmídou obnovili slavnou historii tohoto závodu, jehož počátky jsou datovány do let po skončení druhé světové války. Také EVS má šest zastávek s tím, že ta pardubická je první v pořadí.
Celkem dvacet devět jezdců ve věku nad čtyřicet let se postaví na start ve dvou kategoriích a to na dvou a čtyř ventilových motorech. Samozřejmostí je ta skutečnost, že potěší nejenom boje těchto mužů, kteří za řidítky svých motocyklů nestárnou, ale také pohled na jejich stroje. V pardubickém depu bude k vidění totiž také celá technické historie plochodrážního sportu. Pohled na starší typy motocyklů, které jsou mnohdy jako nové, lákají ve všech zemích kam Evropská veteránská série zavítá.
Tréninkové jízdy začínají v 11:00 hodin a závod ve 13:00 hodin. 

Sdílet