Václav Parus

S velikou lítostí oznamujeme, že nás opustil poslední z velikánů éry českých továrních týmů, pan Václav Parus.

Narodil se v Holešovicích 18. září 1926 Václavu a Rozálii Parusovým a dostal jméno po svém otci. Byl to chlapec drobný a přestože i v dospělosti měl malou postavu, tak vyrostl v báječného chlapa s velkým srdcem a stal se sportovním velikánem.
Bylo to znát od prvních jeho závodnických krůčků, které podnikl na bicyklu. V roce 1944 vybojoval titul mistra Čech v závodě na 50 km na dráze. A když sedl za řidítka závodního motocyklu, tak úspěchy jen pršely.
Vyhrál třídu do 125 ccm v prvním mistrovském závodě u nás, ve stejném roce (1954) zvítězil při svém druhém výjezdu do zahraničí v holandském Zandvoortu. O rok později se mohl radovat z titulu mistra republiky ve třídě do 175 ccm a tento titul obhájil ještě v letech 1961 a 1962. V letech 1955 a 1962 vyhrál Velkou cenu Československa a za svou kariéru získal ještě mnoho dalších vavřínových věnců. A v roce 1956 byl jedním z prvních našich jezdců, který přivezl body z mistrovství světa. A hned z těžké Tourist Trophy.
Svůj poslední závod chtěl jet 6. října 1968. Na chvíli z depa zmizel, ale pak mu to nedalo, a když začaly závody veteránů, byl opět u toho. Za řidítky závodních motocyklů vydržel až do svých 80 let.
V posledních letech, pokud mu dlouhá nemoc dovolila, jezdil na závody jako divák. Zejména do Branné v Jeseníkách, kde každoroční klání bylo nazváno O cenu Václava Paruse. Od nynějška to už bohužel bude jeho memoriál. 
Vyjadřujeme upřímnou soustrast celé rodině. Tým Autoklubu ČR

Sdílet