Školení traťových komisařů Autoklub Karosa Vysoké Mýto

Na Autodromu ve Vysokém Mýtě uspořádal Autoklub Karosa tradiční školení traťových komisařů (TK), kterého se účastnilo 22 komisařů, ředitelé závodů a vedoucí trati. Proškolené traťové komisaře budou jezdci vídat na tratích při závodech MČR Karting, MMČR Supermoto a MMČR MINI GP, které již dlouhá léta Autoklub Karosa pořádá.
Hlavní náplní školení bylo seznámit TK s novinkami ve sportovních řádech a novým komisařům prezentovat a vysvětlit, co je náplní činnosti TK a jaké jsou požadavky jsou kladeny na jejich práci na příslušných stanovištích. Po úvodní administrativní části se pokračovalo vysvětlením fungování a podmínkami členství v Autoklubu ČR. Následovala připravená prezentace řádů k sezóně 2017, kde mezi hlavní body patřily  například povinnosti TK ve vazbě na sportovní řády s důrazem na vlajkovou signalizaci během závodů, vyhodnocování incidentů a reálných situací při závodech na základě video záznamů, sepisování zpráv pro SSK.
Po této úvodní části následoval test, jehož součástí bylo i vyhodnocování fotografií a videí. Všichni TK test úspěšně absolvovali. Což bylo z pohledu pořadatelů milé překvapení.

Další část tvořil kurz první pomoci, kterou vedl specialista první pomoci z IZS Pardubického kraje. Teoretickou část měli účastníci školení na učebně a následně se přesunuli na trať, kde si vyzkoušeli nácvik situací, které mohou nastat v rámci závodů, ať už od správné vlajkové signalizace, přes nahlášení situace vedení závodu, až po vyproštění jezdce z motokáry. Při vyproštění jezdce z motokáry byly účastníkům s následným násvikem předvedeny možné úchopy zraněného tak, aby nedošlo ke zhoršení zdravotního stavu jezdce. Těchto nácviků se všichni TK účastnili hned několikrát.

A protože opakování je matka moudrosti, tak před každým závodním dnem, bude vyhrazen čas na opětovné proškolení TK v oblasti sportovních řádů.
Místopředseda Autoklubu Karosa Jan Dušek a ředitel závodu Milan Doskočil byli mile překvapeni pozitivním přístupem účastníků, a věří že školení tohoto typu přispějí ke zvýšení úrovně organizování závodů nejen pod hlavičkou Autoklubu Karosa.

Sdílet