Adam Kout se stal Mistrem Evropy pro rok 2015

Mistrovství Evropy Superkartů CIK-FIA Assen 1.- 2. srpna 2015

O uplynulém víkendu se jel v holandském Assenu poslední závod seriálu Mistrovství Evropy 2015.
Očekával se velký souboj mezi dvěma jezdci na podvozku MS KART. Továrním jezdcem Adamem Koutem s italským motorem DEA a Němcem Peterem Elkmannem s českým motorem VM. Mistrem Evropy se stal Adam Kout a Peter Elkmann obsadil pozici vícemistra.

Jezdci měli k dispozici pouze jeden volný trénink a to bohužel ještě za poplatek 100,- €. To je ta horší stránka tohoto závodu. Ta lepší je, že závodu přihlíželo 120.000 diváků.

Adam nastoupil už do volného tréninku doslova ve velkém stylu. Zajel čas, který byl pouze o 0,7 vteřiny horší než ten, kterého dosáhl v loňské kvalifikaci. Na další jezdce měl náskok 2 až 3 vteřiny – perfektní začátek. Po posledních úpravách na podvozku, motoru a změně převodu nastoupil do první kvalifikace. Dosáhl času 1.35.035, což znamenalo náskok 1.322 vteřiny na druhého Holanďana Maasmanna. Třetí čas měl Angličan Morley – ztráta 1.482 vteřiny a až na čtvrtém místě byl Peter Elkmann se ztrátou 1,561 vteřiny. Pro Adama to též znamenalo nový traťový rekord, který zlepšil o 0.7 vteřiny. Ve druhé kvalifikaci byly časy pomalejší. Adam vyhrál také druhou kvalifikaci rál a jeho čas byl lepší než časy ostatní jezdců z první kvalifikace. Tento Adamův fantastický výkon mu dával skvělou výchozí pozici pro oba závody.

V prvním závodě odstartoval Adam druhý za Maasmannem. Toho hned v nájezdu do druhého kola předjel a začal se vzdalovat ostatním jezdcům. Bohužel, v pátém kole došlo k porouchání převodovky a Adam se začal propadat. Jel bez třetího rychlostního stupně a závod dokončil až na pátém místě. Vyhrál Marcel Masmann z Holandska, druhý skončil Liam Morley z Anglie, na třetím místě dojel Peter Elkmann z Německa a čtvrtý byl další Němec Andreas Jost. Po takovém úsilí během celého roku přišla první technická závada a to v ten nejnevhodnější okamžik. Adam musel nechat vyměnit motor za náhradní, protože chyba byla ve skříni motoru a nenechala se na místě odborně opravit. Samozřejmě se nevědělo, zda druhý motor bude fungovat stejně dobře, protože motor číslo jedna byl ve vynikající kondici.

Do druhého závodu Adam nastupoval s jistými obavami, jak rychle motor pojede. Adam přijel do druhého kola až na sedmém místě., Nálada začala stoupat při pohledu na první úsek trati ve druhém kole. Tam už Adam zajel nejrychlejší čas. Pak předjížděl postupně všechny jezdce před sebou. V tu chvíli měl však Peter Elkmann na vedoucí pozici náskok už asi 100 metrů. Ten se však podařilo Adamovi zlikvidovat během dvou kol a Petera předjel. Pak už si začal postupně vytvářet odstup. Poslední tři kola už si jen kontroloval svou pozici a šetřil motor. Cílem projel vítězně s náskokem 2 vteřin!

Adam Kout, jedoucí s podvozkem MS KART a motorem DEA, tedy vyhrál poslední rozhodující závod a získal tak titul Mistra Evropy pro rok 2015. Nasbíral celkem 115 bodů za 3 první a dvě druhá místa. Jeden závod se škrtá a tak Adam škrtnul 5. místo z prvního závodu v Assenu, což bylo jeho nejhorší umístění v letošní sezoně. Krásná bilance!

Vícemistr Evropy pro rok 2015 je Peter Elkmann s podvozkem MS KART a motorem VM s počtem 110 bodů.

Na třetím místě skončil Angličan Liam Morley s podvozkem ANDERSON a motorem DEA, s počtem 68 bodů.

Velkým úspěchem jsou první dvě místa podvozků MS KART.

„Pro mě je tento výsledek obrovským osobním úspěchem. Celou motokáru pro Adama připravuji doma ve své dílně pod rodinným domkem. Od výrobce motoru DEA, který používáme, kupuji sériový materiál, který má možnost získat každý jezdec. Je pravdou, že náhradní díly na motor jsou vyráběny ve vynikající kvalitě. Hlavně díly, připravené pro rok 2015, jsou velmi dobré a je to vynikající základ pro stavbu špičkového motoru. To ostatní už je jen v příslušenství. Výfuky, airbox, karburátory a správný sběr dat a jejich vyhodnocování. Mám kolem sebe partu šikovných kluků a jak sami vidíte, tak se nám daří“ říká Milan Šimák za MS KART Racing Team

„K tomu přidáme vynikající výkon jezdce Adama Kouta, který jede s naprostým přehledem a neskutečně rychle. Nedělá chyby, je v pohodě a závodění se Superkartem si užívá. Po celou dobu naší spolupráce jsme neměli jediný konflikt. Ani jednou nepoškodil motokáru, vyjma nezaviněné kolize při předešlém závodě v Le Mans. To je pak závodění zábavou a člověk rád obětuje spoustu času pro přípravu stroje. Velké poděkování patří Mirkovi – Adamovu otci a celé jeho rodině, která Adamovo závodění financuje a maximálně jej podporuje“ dále sdělil Milan Šimák.

Nyní Adama Kouta čeká ještě obhajoba prvního místa z loňského roku v sérii ESS. Zbývají dva závody. První se jede v ČR na okruhu v Brně 5.- 6. září 2015. Poslední závod se jede v holandském Assenu 17.- 18. Října 2015. Adamovi Koutovi blahopřejeme k vítězství a držíme pěsti do zbývajících dvou závodů.

Autoklub ČR

Sdílet