Seznamte se s Petrem Trnkou

Jmenuji se Petr Trnka, je mi 22 let a pocházím ze Šternberka. Auta mě zajímala už od dětství a motorsportu se aktivně věnuji už od svých 8 let. 

Kdy jste se rozhodl závodit a proč? Kdo vás k tomu inspiroval?
Inspiroval a přivedl mne k tomu můj táta. Když mi bylo 7 let, vzal mne do motokárové půjčovny, kde jsem na svůj věk překvapil svými řidičskými dovednostmi a začali jsme se o motokáry zajímat více. O rok později už jsem startoval v MMČR v motokárách, kde jsem působil 9 let. Poté jsem přešel na velké okruhové závody s formulí Gloria v kategorii D3 v MMČR. Nyní se již druhým rokem zúčastňuji evropského poháru v závodech do vrchu IHCC.

Kde a jakým způsobem probíhají vaše tréninky?
Během sezony není mnoho času na trénování mimo závodní víkendy. Trénování probíhá spíše v době mimo sezonu a to v motokárových půjčovnách.

Dodržujete nějakou životosprávu? Nebo co je pro závodníka jako vy důležité dodržovat?
Snažím se dodržovat určité zásady zdravé výživy, ale nemám striktní jídelníček, podle kterého se řídím. Hlavně se snažím dodržovat pitný režim, který je pro mne velmi důležitý při závodech, kde je velké teplo, jelikož během závodní jízdy je to pro organismus velice náročné a je třeba udržet koncentraci. 

Máte nějaký vzor v motosportu, který vás inspiruje?
Mým velikým vzorem, kterého obdivuji je Ayrton Senna. Byl znám svým citem pro techniku, rychlou jízdu a dokázal z vozu dostat maximum. 

Jaké jsou vaše dosavadní největší úspěchy v závodění?
Za svoje největší úspěchy považuji titul trojnásobného mistra ČR v závodech na okruzích v kategorii D3.

Jaký závod je pro vás v této sezóně nejdůležitější?
Pro mě jsou všechny závody během sezony důležité, hlavně ty ke konci, kde se rozhoduje o celkovém pořadí a každý bod je důležitý.  

Jaký je váš tým, který s vámi plánuje, kdy a kam pojedete závodit a kdo je vaší největší oporou?
Troufám si říct, že mám velmi spolehlivý a skvělý tým, který vždy vše vyřeší a kterému ve všem plně důvěřuji. Mou hlavní oporou je můj táta, který mě již od útlého věku ve všem podporuje a pomáhá. Bez něj by to prostě nešlo. 

Čím jezdíte?
V této sezoně jezdím se sportovním prototypem Norma M20FC pronajatým od týmu Janík Motosport. 

Co byste poradil začínajícím závodníkům do jejich začátků?
Poradil bych jim, aby se nevzdávali, ničeho se nebáli a šli si tvrdě za svým cílem.

Kde Vás v nejbližší době můžeme vidět v akci?
Vidět mě můžete při zbývajících dvou podnicích šampionátu IHCC a to 12. – 13. září v italské Valleca monice a o dva týdny později v rakouské St. Agathe. 

Sdílet