Další vybojované plochodrážní finále z Pardubic

Česká plochodrážní reprezentace také svůj druhý start v letos již druhém pardubickém závodě mistrovství Evropy proměnila v postup do finále. Po úspěchu v seniorském šampionátu, uspěla v šampionátu mládežnickém a pojede 24. srpna 2024 do polského Krakowa na finále evropských třiadvacítek bojovat o medaile s týmy Polska, Dánska a Švédska.

Závod se uskutečnil s jednodenním zpožděním. Proti původnímu sobotnímu termínu se postavilo počasí a déšť torpédoval stadion ve Svítkově ještě v osm večer. Proto asi mnohé překvapil dopolední čas závodu. Sportovní život Pardubic je v současné době hodně nabitý, nejinak tomu bylo i o tomto víkendu a některé závodníky čekaly ještě povinnosti ve svých klubech. Připraveny tak byly nejenom přesuny po silnici, ale třeba Brit Brennan z Pardubic odletěl na další závod vrtulníkem. To všechno bylo možné, protože dráha byla připravená tak, že absorbovala velké množství vody a po drobné nedělní úpravě se na ní zcela bezpečně závodilo.

Už pouhý pohled do startovní listiny dával tušit, že hlavní souboj o postup svedou Britové a naši. Před dvěma lety byli jezdci z ostrovů v Pardubicích úspěšnější, ne však letos. Náš tým dokázal vyhrát patnáct jízd, jen dvakrát přijeli naši jezdci na místě druhém a jednou třetí. Zbývající dva starty skončily pádem, když naši jezdci bojovali o vítězství v dané jízdě. Ztráta pouhých deseti bodů znamenala vítězství o patnáct před Brity. Třetí skončili loňští finalisté z Francie, čtvrtý byl pak tým Německa.

Nejlepším jezdcem našeho týmu byl teprve šestnáctiletý Adam Bubba Bednář (na snímku), který neprohrál žádnou svoji jízdu, jen jednou odešel poražen Jan Macek, dvouciferné bodové konto měl Jan Kvěch a až do svého pádu nebyl poražen ani Daniel Klíma.

Pardubický junior Jan Jeníček (na snímku druhý), který zastoupil doslova na poslední chvíli nemocného Matouše Kameníka, ve své jediné jízdě vybojoval body dva.

Výkon týmu a jeho složení je obrovským příslibem pro finálový závod. Samozřejmě, i když je to především sport, tak Polsko a Dánsko jsou o hodně lepší, ale se Švédy bychom o medaile bojovat mohli a třeba je i po deseti letech opět získat.

Petr Moravec

Foto: Jaroslaw Pabijan

 

Sdílet