PLOCHODRÁŽNÍ EXTRALIGA PLNÁ HVĚZD

Úvodní závod české nejvyšší soutěže na ploché dráze přivedl v úterý 16. dubna 2024 na pražskou Markétu opravdu skvělou sestavu. V jednotlivých týmech se nacházeli tři aktivní účastníci nejprestižnějšího seriálu Speedway Grand Prix včetně třetího muže planety Slováka Martina Vaculíka. Ke dvěma dalším, našemu Janu Kvěchovi a Lotyši Andžejsi Lebeděvsovi se navíc přidala další hvězda, mistr světa z roku 2021, držitel polského pasu Artem Laguta. Nechyběli ani přední jezdci české špičky, jako Václav Milík, mladý nadějný Adam Bubba Bednář, Daniel Klíma nebo Eduard Krčmář. Prostě start seriálu, jak se patří, a přítomní diváci tak mohli láteřit pouze na chladné počasí, nikoli sportovní podívanou. Ta byla excelentní.

Vítězem závodu se stal tým z Pardubic. V barvách obhájců titulu zajel skvěle Lebeděvs, jediný neporažený jezdec závodu. Václav Milík sice dva přemožitele našel, Lagutu a Vaculíka, ale druhému jmenovanému v předposlední jízdě závodu porážku vrátil. Velmi solidní body přidal Hynek Štichauer a v závěru závodu začal bodovat i junior Matouš Kameník. Pardubice získaly 39 bodů a o pět porazili celek Žarnovice.

Slovenský tým se vrátil do české nejvyšší soutěže po několika letech. Martin Vaculík, jeden z nejpopulárnějších sportovců našich východních sousedů, spolu s vedením klubu v Žarnovici sestavil tým složený ze dvou hvězd, dalšího slovenského mladíka Jakuba Valkoviče a juniorů. Mnozí jej v úvodním měření sil favorizovali, ale zejména pardubičtí jezdci překvapili a oba skvělé jezdce nenechali získat maximální počet bodů, a to rozhodlo.

Tým ze Slaného se musel obejít bez stálé opory Jakuba Jamroga, který v pondělí onemocněl, a to bylo výrazné oslabení. Oskar Polis s Eduardem Krčmářem a Grzegorzem Walaskem dělali co mohli a až do 16 jízdy závodu byli takzvaně na dostřel Pardubic a Žarnovice, ale v závěrečné sérii jízd se museli soustředit na udržení třetího místa.

Pražský tým nastoupil jako jediný výhradně s českou sestavou. Dá se říci, že o stupně vítězů ho připravila smůla v podobě dvou nedokončených jízd největšího favoria Jana Kvěcha, ale jeho jezdci, zejména šestnáctiletý Bednář, který neměl žádný respekt k hvězdám proti němu startujícím, ukazovali svůj potenciál a v dalším průběhu soutěže jim zcela určitě budou patřit vyšší příčky.

Seriál pokračuje 22. května v Pardubicích.

Petr Moravec

Foto: Petr Makušev

 

Sdílet