PEUGEOT RALLY CUP CZ ZAHÁJÍ V KLATOVECH UŽ OSMOU SEZÓNU

Populární seriál Peugeot Rally Cup CZ odstartuje na 58. ročníku Rallye Šumava Klatovy už osmou závodní sezónu. Početní převahu stále nabírají nové vozy Peugeot 208 Rally4, i když do cupu se mohou přihlásit i posádky s původní „erdvojkou.“ Peugeot Rally Cup je vypsán na všech šesti podnicích Autoklub MČR v rally, české účastníky doplní opět několik zahraničních posádek.

Seznam vítězů seriálu Peugeot Rally Cup CZ doplnila v loňském roce posádka David Štefan a Ondřej Vichtora. Tato dvojice navíc vybojovala titul Mistrů České republiky ve skupině 2WD. V předchozích sezónách se z vítězství radoval Jaromír Tarabus (2022), René Dohnal (2019 a 2021 ve třídě Rally4), Dominik Brož (2021 ve třídě R2 a celkově), Dominik Stříteský (2020), Jan Talaš (2019) a v prvním roce Filip Mareš (2018).

Formát cupu je podobný loňskému: „Po dohodě s vedením značky Peugeot v České republice jsme pouze navýšili finanční odměny za první místo v jednotlivých podnicích a zrušili bodový koeficient za umístění při Barum Czech Rally Zlín,“ řekl manažer seriálu Jan Koudelka. „Speciál Peugeot 208 ve starší i v novější specifikaci už řadu let dokazuje svůj obrovský potenciál. Jeho úkolem je podpořit povědomí o sériových vozech, k čemuž teď dostane skvělou příležitost. Právě v těchto dnech totiž na český trh přichází nový Peugeot 208, který se také vyznačuje dravým atraktivním designem a vysokou technologickou vyspělostí. Věřím, že nám posádky v cupu opět pomohou posílit image našich modelů i naší značky,dodává ředitel značky Peugeot v ČR – Marco Venturini.

Podle prvních zpráv po zimní přestávce je pravděpodobné, že se letos v cupu sejde slušná konkurence. Po dvouleté pauze, kdy startoval v České republice jen sporadicky, se na domácí tratě vrací René Dohnal, který se svým dlouholetým parťákem Romanem Švecem zvítězil ve dvou ročnících Peugeot Rally Cupu a v loňském roce také v seriálu FIA European Rally Trophy. „Přes zimu jsem usilovně přemýšlel, co dál se svojí kariérou. A rozhodl jsem se vrátit tam, kde to celé před dvanácti lety začalo, tedy do České republiky. Mám pouze jeden zásadní cíl, užít si sezónu a každý závod. Prioritou jsou velké soutěže, startovat budeme ale i na vybraných sprintech. V loňském roce jsme se stali absolutními vítězi ERT a na letošní sezónu máme prioritu FIA. Měli bychom tedy mít startovní číslo jedna, i když pojedeme vždy mezi dvoukolkami, aby to bylo pro ostatní fér. To bude ale především na pořadatelích jednotlivých podniků. Zimní přestávku jsem věnoval především fyzické přípravě, a i když si už nemusím nic dokazovat, těším se, že si letos opět pořádně zazávodíme,“ nechal se slyšet René Dohnal.

V předchozím sedmém ročníku Peugeot Rally Cupu zvítězila posádka David Štefan – Ondřej Vichtora a také tato dvojice je na letošní sezónu připravena. „Nejraději bych se opět podíval na nějaké zahraniční podniky, ale uvidíme, je to pochopitelně o penězích. Naše původní auto jsme prodali, pojedeme s novou dvěstěosmičkou, kterou jsme pořídili v loňském roce. Pochopitelně nás bude zajímat obhajoba vítězství v cupu a ve dvoukolkách, ale konkurence bude opět silná, a navíc asi nepojedeme kompletní šampionát,“ vysvětlil David Štefan.

Miroslav Číž vyměnil v průběhu loňského roku spolujezdce, Jiřího Kalkuse vystřídal Jaroslav Novák. S první generací závodní dvěstěosmičky v provedení R2 vybojovali druhé místo v cupu a jen těsně jim uniklo celkové prvenství. „Zůstat ve hře o přední pozice je s naším vozem každou sezónu obtížnější. V záplavě nových moderních dvěstěosmiček Rally4 musíme jet na hraně, a to není snadné. Letos se budeme snažit podat co nejlepší výsledky a zaměříme se především na konkurenci v naší třídě RC4 II,“ odhalil své plány Miroslav Číž.

@peugeotrallycup

#peugeotrallycup

Sdílet