Autoklub ČR centrem středoevropského motorsportu

V sobotu 6. dubna 2024 Autoklub České republiky hostil ve svém klubovém domě mítink Středoevropské zóny Mezinárodní automobilové federace – FIA Central European Zone (CEZ) 2024 a připravil slavnostní večer vyhlašování vítězů za rok 2023.

V rámci Středoevropské zóny se konají každoročně seriály CEZ Championship. V roce 2024 se pojedou v jedenácti disciplínách, proběhne téměř stovka podniků s účastí více než tisícovky jezdců. Sekretariát CEZ zajišťuje Autoklub ČR.

Během mítinku CEZ 2024 se účastníci, včetně prezidentů členských národních federací a generálního sekretáře FIA pro sport Valeria Iachizziho, zapojili do konstruktivních diskuzí o záměrech a požadavcích středoevropské motoristické komunity. Cílem těchto rozhovorů bylo podpořit spolupráci a posílit vztahy mezi FIA a CEZ. Konkrétně se jednalo o návrhu struktury zóny, potvrzení kalendáře zóny pro letošní rok a zaslání dopisu vyjadřujícího jednomyslnou podporu prezidentovi FIA.

Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR a člen Světové rady motorsportu FIA uvedl: „CEZ je již dlouho důležitou platformou pro závodníky a organizátory, která uspokojuje potřeby členských federací v regionu tím, že nabízí dostupné mezinárodní závody. Šampionáty CEZ také podporují rozvoj místního motoristického sportu. V dnešní neklidné situaci musíme více než kdy jindy stát jednotně a silně na obranu FIA a našeho prezidenta před neopodstatněnými útoky třetí strany. Věříme, že FIA s Mohammedem Ben Sulayemem jako silným lídrem tuto nelehkou situaci úspěšně překoná. Proto stojíme za naším prezidentem s naší plnou podporou. Vyzýváme k revizi pravidel a struktury Etické komise FIA, aby nemohla být znovu zneužita třetími stranami proti samotné FIA.“

Večer pak ve Smetanově sále klubového domu proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů v jednotlivých disciplínách CEZ Championship včetně slalomu, rally historic, rally, závodů do vrchu historic, cross country, autocrossu, rallycrossu, závodů do vrchu, motokár, driftingu, okruhů a vytrvalostních závodů.

Sdílet