Čeští reprezentanti vybojovali v Portugalsku cenné body do světového seriálu GP Enduro 2024

Úvodní podnik letošního sedmidílného seriálu motocyklových soutěží Enduro GP se odehrál o tomto víkendu 5.-7. dubna 2024 na severu Portugalska v okolí města Fafe. Již tradičně nabídly portugalské hory náročný terén, a to nejen na měřených testech, ale i přejezdech mezi časovými kontrolami. Vedle kamenitých úseků se na mnoha místech díky dešťovým přeháňkám vyjely hluboké blátivé koleje.  

Českou republiku reprezentovali jezdci KBS TEAMu Kryštof Kouble ve třídě GP-E2, Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 a jezdci CZECHENDUROTEAMu Jaroslav Kalný a Tomáš Holý, rovněž ve třídě GP-Junior2.

Pořadatel připravil pro světovou špičku endura třídy GP i třídy Open náročný 60km dlouhý okruh převážně s kamenitohlinitým podkladem, který jezdci GP absolvovali v sobotu i v neděli třikrát. V pátek večer vše odstartovalo prologem, započítávaným do sobotní etapy. V sobotu i neděli se pak měřily v každém kole tři testy (kros, enduro a extrém test). Každý den čekalo jezdce náročných sedm a půl hodiny v sedle motorky v obtížném terénu.

Naši jezdci se prezentovali skvělými výkony už v pátečním prologu. Po 7.místě v pátek, figuroval v sobotní etapě Kryštof Kouble od startu průběžně kolem 8. místa ve třídě GP-E2. Zlepšeným výkonem v posledním kole, kdy dokázal zajet například na „extrému“ 4. místo, se posunul na konečnou 7. pozici. Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 zajel v pátečním prologu třetí nejrychlejší čas této třídy. V sobotu bojoval o třetí pozici, ale v posledním kole na endurotestu zůstal v hluboké koleji zaháknutý o kořen stromu a než motocykl vyprostil, nabral časovou ztrátu, která ho odsunula na 8. místo. Skvěle bojoval v této juniorské třídě Jarda Kalný, který sice na pátečním prologu bral „až“ 7.místo, v sobotu pak zajížděl časy kolem 4.-6. místa a nakonec z toho byla velmi pěkná 5. příčka. Tomáš Holý, který sbíral především cenné zkušenosti, bral body za 11. místo.

Do nedělní etapy se startovalo opět za chladnějšího počasí a hned v prvním kole u endurotestu přišla první dešťová přeháňka. Na jezdce v kategorii GP čekala znovu tři kola a devět měřených testů.

Kryštof Kouble ve třídě GP-E2 figuroval po prvním kole průběžně na 10. místě. V závěru nedělní etapy se ale postupně probojoval stejně jako v sobotu na konečné 7. místo.  Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 rozjel závěrečný den opět skvělým výkonem. Od prvního kola až do cíle si držel 5. místo. Na extrém testu dokonce zajel dvakrát druhý a jednou třetí. Jarda Kalný si držel v této třídě průběžně 7. místo, které uhájil až do cíle. Tomáš Holý bral body za 12. místo.

V průběžném hodnocení seriálu GP Enduro 2024 ve třídě třídy GP-E2 figuruje Kryštof Kouble po úvodním podniku na 7. místě (18 bodů). Ve třídě GP-Junior2 Jarda Kalný na 5. místě (20 bodů), Matěj Škuta na 7. místě (19 bodů) a Tomáš Holý na 11. místě (9 bodů).

Ke druhému podniku letošní sezony, který se jede hned tento víkend 12.-14. dubna 2024, jsme přesunuli ještě více na severovýchod Portugalska do města Valpacos.

(Láďa Krupička)

Foto – Archiv KBS TEAM

 

Sdílet