Historický úspěch: Český plochodrážní tým v Grand finále ME

Česká plochodrážní reprezentace v sestavě Václav Milík, Jan Kvěch, Adam Bubba Bednář, Daniel Klíma a Jan Macek pod vedením manažera Zdeňka Schneiderwinda vybojovala hned v úvodu letošní sezóny velmi dobrý výsledek. Poprvé se představí v Grand finále mistrovství Evropy družstev na ploché dráze. 

Rozhodl o tom výsledek sobotního velikonočního závodu v Pardubicích, kde český tým ve Finále A této soutěže obsadil druhé místo za skvělým celkem Dánska a vzhledem k tomu, že získal v závodě více bodů než tým na druhém místě v závodě konaném souběžně v polském Gdaňsku, kvalifikoval se do závěrečného boje o medaile.

V polském Grudziadzu budou už tuto sobotu, 6. dubna 2024, našimi soupeři domácí Poláci, Švédsko a náš přemožitel z Pardubic Dánsko. Tedy jedna světová plochodrážní velmoc vedle druhé.

Naši jezdci se do finále této soutěže, která vznikla před třemi lety, probojovali poprvé. V loňském roce jim postup do závěrečných bojů unikl o jediný bod, letos už byli úspěšní. Dánové vedení trojnásobným světovým šampionem Nickim Pedersenem, který už pomalu věší své závodnické náčiní na hřebíček a reprezentaci své země vede druhý rok, byli opravdu skvělí. Hned v úvodní sérii závodu vyhráli jezdci Hamletova království tři jízdy a závodu nebýt toho, že domácí hvězda Václav Milík jim v úvodní sérii zkazil stoprocentní úspěšnost, vedli by od první do poslední jízdy. Milíkov úspěch je nezastavil, pouze zpomalil, už od třetí jízdy bylo v podstatě jasno.

Dánové vyhráli celkem dvanáct jízd a v Grudziadzu, kde mimochodem Pedersen posledních pár let závodil za tamní klub, by rádi změnili historii a poprvé připravili Poláky o titul nejlepšího týmu kontinentu.

Naši zhruba do poloviny závodu bojovali o druhé místo s Nory. Ty také vedl muž, který má pardubickou dráhu v oblibě, dvojnásobný vítěz slavné Zlaté přilby Rune Holta. Od desáté jízdy domácí získávali zejména díky trojici Milík, Kvěch a Bednář náskok, a nakonec Nory o deset bodů porazili. Získali celkem 33 bodů a protože Lotyšsko, druhý tým za vítězným Švédskem v Gdaňsku získal bodů 31, mohli naši jezdci, mimochodem podporovaní velmi pěknou diváckou návštěvou, slavit postup mezi elitu, a především do boje o medaile.

Hlavním favoritem bude v sobotu domácí Polsko na čele s fenomenálním Bartoszem Zmarzlikem, jeho největší soupeř by mělo být Dánsko, naši se pokusí překvapit především Švédy, ale bude to hodně těžké.

Petr Moravec

Foto Petr Makušev

Sdílet