Odešel Josef Křížek, nejvěrnější Jawák

V pondělí 11. března 2024 opustil náš svět v osmdesáti letech Josef Křížek, jeden z nejvěrnějších zaměstnanců Jawy, závodník a zkušební jezdec.

Narodil se 4. listopadu 1943 a měl kolem sebe motorsport, jeho tatínek byl známým a úspěšným jezdcem silničních závodů motocyklů. Po Smíchově s ním tehdy běhal František Kroutil, který na tři roky staršího Josefa zavzpomínal: „Znali jsme se odmala. A když jsem v roce 1961 nastoupil do Jawy, Pepík už tam pracoval. Myslím, že byl v Jawě vůbec nejdéle ze všech, byl tam zaměstnán přes čtyřicet let.“ Josef Křížek tady začal jako zkušební jezdec, nejlepším kamarádem a nejbližším spolupracovníkem mu byl Jaroslav Bříza, legenda motocyklových soutěží. On sám jezdil motokros, byl držitelem první výkonnostní třídy, motocyklové soutěže ale také vyzkoušel. Závodníkem zůstal Josef Křížek celý život, vedle motokrosu našel velké zalíbení ve veteránských silničních závodech motocyklů.

Upřímnou soustrast rodině, čest jeho památce.

Obřad posledního rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 21. března 2024 v 10.00 hodin ve Velké obřadní síni Strašnického krematoria.

Sdílet