Jaroslav Kalný druhý v německém endurovém mistrovství, Zdeněk Pitel na pátém místě

Jezdec Czech Enduro Teamu Jaroslav Kalný #77 v prvním závodu německého mistrovství v enduru, který se odehrál v okolí města Tucheim, vybojoval druhé místo v kategorii E3. V rámci celkového pořadí ve špičkově obsazeném závodě se umístil na 9. pozici. Zdeněk Pitel vybojoval páté místo ve třídě Junior1, třetí závodník Czech Enduro Teamu Tomáš Holý ve stejné kategorii dojel na předposlední 16. pozici.

„Začátek závodu mi neuvěřitelně sedl. Začal jsem na celkově pátém místě a snažil se pořád držet závodní špičky. Trať v okolí Tucheimu, která byla především písková, byla ale každé kolo zrádnější a těžší. Nakonec se mi nepodařilo udržet vedení ve třídě E3, Matyáš Chlum je na písku prostě lepší, takže si vítězství zasloužil více. Ale celkově mám ze závodu dobrý pocit a vím, kde se můžu zlepšovat,“ hodnotí Jaroslav Kalný.

Zrádnost měkké tratě závodu v Tucheimu pocítil další jezdec Czech Enduro Teamu Zdeněk Pitel #44. Na začátku druhého kola v jednom testu zapadl se svým strojem a ztratil tak propastnou minutu. Tu se snažil v průběhu závodu co nejvíce stáhnout.

„Vjel jsem do hluboké koleje, která se na první pohled zdála v pohodě, jenže opak byl pravdou. Motorku jsem z ní nemohl dostat ven a povedlo se mi to až po dlouhé minutě. Bylo to strašně demotivující, protože jsem přijel do Německa s úplně jinými ambicemi, než je nakonec páté místo v kategorii Junior1 a 25. místo celkově. Docela mě to štve, ale takové je enduro,“ říká s určitou hořkostí v hlase Zdeněk Pitel.

Jeho výkon přitom není vůbec špatný. Z hloubky startovního pole po inkriminovaném testu, tedy ze skoro padesátého místa celkově, se probojoval až na celkovou pětadvacátou pozici. Z chvostu pořadí v kategorii Junior dva se prokousal až do první pětky. „Příště to bude lepší, to je jisté,“ zakončuje odhodlaně Zdeněk.

Pískovou premiéru si odbyl Tomáš Holý #128. Nezkušenost teprve sedmnáctiletého jezdce na tak specifickém a těžkém povrchu byla znatelná i ve výsledcích. „Nemá smysl nic zastírat – několikrát jsem šel přes řídítka, ani nevím, kolikrát jsem zvedal motorku ze země a vše korunoval můj zásek na přejezdu, kde jsem skoro 15 minut doloval napůl utopenou Husqvarnu. Zadní blatník v té chvíli nebyl vůbec vidět, skoro jsem rozpletl zadní kolo, ale přesto se mi podařilo do časovky dojet včas. Do toho jsem bojoval s křečemi v pravém stehně, učil se s dvoutaktní motorkou, takže jsem docela rád, že jsem závod dokončil. V každém případě to byl skvělý podnik, který mi dal velké množství zkušeností,“ hodnotí s pokorou závod v Tucheimu Tomáš Holý.

„Byl to nádherný závod se skvělou atmosférou. Na startu bylo přes tři stovky závodníků, kteří si užili skvěle připravenou trať v rámci možností dané lokality. Bavilo mě to a myslím si, že přesně tak má vypadat závod národního mistrovství – jeden den, kdy se intenzivně závodí, bez zbytečných prostojů. Už teď se těšíme do Dahlenu,“ doplňuje své poznatky manažer Czech Enduro Teamu Zdeněk Pitel st.

Druhý závod německého mistrovství v enduru se odehraje 17. března v okolí města Dahlen. Toho se účastní opět všichni tři jezdci Czech Enduro Teamu a pokud to Radkovi Bezděkovi, čtvrtému členu Czech Enduro Teamu, dovolí pracovní povinnosti, vydá se do města nedaleko saského Lipska i on.

Před tím se ale všichni jezdci včetně nejmladšího Jakuba Mirvalda, který ještě letos sedlá Yamahu o objemu 65 ccm, účastní měřeného tréninku cross country v Čímicích nedaleko Sušice v sobotu 9. března. Trénink dvojic je vypsán na 150 minut a jeho součástí jsou vložené rozjížďky dětí na motocyklech o objemu 50 a 65 ccm a také závod klasických motocyklů osazených dvou tlumičů na zadní kyvné vidlici.

Start první rozjížďky je plánován na 9:30 hodin a připravené jsou velmi hodnotné ceny.

CZECH ENDURO TEAM

(Jaroslav Kalný se.)

Sdílet