Autoklub ČR získal ve FIA post prezidenta výboru

Pozice Autoklubu České republiky v Mezinárodní automobilové federaci FIA opět posiluje. Generální sekretář Autoklubu ČR Tomáš Kunc byl zvolen prezidentem Výboru pro okruhový sport. Nově ustavené výbory podléhají přímo Světové radě motorsportu FIA a řídí pověřené komise. Pod Tomáše Kunce spadá sedm komisí, jeho Výbor jich má nejvíc ze všech.

O ustavení řídících výborů jako koordinačních článků nad jednotlivými komisemi rozhodla Světová rada motorsportu FIA na listopadovém zasedání a stanovila seznam kandidátů, který vznikal i na návrh národních federací. Samotná volba pak proběhla 6. února 2024. Světová rada motorsportu ustavila devět výborů – okruhový sport, silniční sport, jednosedadlové vozy, bezpečnost, udržitelnost a inovace, homologace, sportovní kluby, jezdce a historický motorsport.

Výbor Tomáše Kunce řídí komise Grand Touring, cestovních vozů, šampionátů vozů Electric&New Energy, trucků, dragsterů, driftingu a esportu. „Je to pro mě a Autoklub ČR obrovská pocta a také výraz ocenění naší práce, zkušeností a schopností. Jako prezident výboru budu podléhat přímo Světové radě motorsportu. Beru to jako velkou výzvu a příležitost, vedle klasických kategorií, jako jsou cestovní vozy nebo trucky, mám pod sebou nové disciplíny, jež si svoji pozici v motorsportu teprve budují. Je skvělé být u toho,“ uvedl Tomáš Kunc.

Od konce roku 2021 má Autoklub České republiky v osobě prezidenta Jana Šťovíčka zastoupení ve Světové radě motorsportu FIA. Významným diplomatickým úspěchem je pak jmenování Jana Šťovíčka do pozice Výboru pro spolupráci mezi FIA a FIM, v historii vůbec prvního oficiálního orgánu partnerství mezi oběma nejvyššími federacemi motorsportu a motorismu. „Blahopřeji Tomáši Kuncovi. Jeho volba do pozice prezidenta Výboru pro okruhový sport FIA s tak širokým záběrem je velmi významná, nejen pro Autoklub, ale pro celou Českou republiku. Posilujeme naši pozici a tvoříme budoucnost Mezinárodní automobilové federace,“ doplnil Jan Šťovíček.

Sdílet