Jan Černý poprvé na mistrovství světa ve Švédsku

Jan Černý se spolujezdcem Ondrou Krajčou čeká následující víkend letošní druhý start v mistrovství světa. Po vítězství v šampionátu WRC3 na úvodní Rallye Monte-Carlo míří tentokrát na sever Švédska. Tam na soutěžící čekají specifické zimní podmínky, kdy se jezdí na sněhu a ledu na úzkých pneumatikách s hroty. Jediná čistě zimní soutěž v mistrovství světa tak vyžaduje jiný způsob jízdy a také hodně zkušeností.

Jak se s tím popasuje Jan Černý, který ve Švédsku nikdy nestartoval? „Jízdu na hřebech mám hrozně rád, vyloženě mě to baví. Loni jsem byl ve Švédsku v týmu s Filipem Kohnem, soutěž jsem poznal, ale ve voze se nesvezl. I proto jsme si naplánovali dvoudenní test před soutěží přímo na místě, abychom si náš vůz Ford Fiesta Rally3 vyzkoušeli, našli nejlepší nastavení a zvykli si na jízdu sněhu.“

Oproti první soutěži je tentokrát konkurence ve WRC3 mnohem větší a pestřejší. Na start se přihlásilo hned 18 posádek z celého světa. „Konkurence je opravdu velká, na druhou stranu tam ale není mnoho specialistů na jízdu na sněhu. Chceme jet rychle, ale také hlavou. Po skvělém startu do sezóny by to chtělo připsat další slušné body do šampionátu, což znamená hlavně dojet. Ve Švédsku se ale nedá jet na jistotu. Chceme si najít svůj rytmus a ten držet, nebláznit. A také věříme v podporu našich fanoušků!“

Jan Černý opět pojede jako ambasador projektu „Predné brzdové svetlo“ a s velkou podporou kanárské destinace Costa Adeje.

V místě konání soutěže aktuálně panují velké mrazy kolem -20 stupňů. Ve čtvrtek večer, kdy soutěž začíná speciálkou, mají být podmínky o něco příznivější. Mrznout a sněžit ale bude až do nedělního odpoledne, kdy budeme znát výsledky.

@jancernyracing

Sdílet