Historický úspěch: startuje FIM MiniGP Czech Republic Series

Série světového šampionátu nejmladších jezdců závodů silničních motocyklů se od letošního roku pojede v rámci České republiky. Historická česká premiéra jedinečného programu FIM MiniGP World Series je obrovským diplomatickým úspěchem pro Autoklub ČR, nejtalentovanějším domácím nadějím přináší příležitost první cesty do elitního mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP. Nejlepší z českého šampionátu se kvalifikují do finále FIM MiniGP World Series, které se koná tradičně v rámci závěrečného podniku sezóny MotoGP ve Valencii v polovině listopadu. Stejný je také promotér, společnost Dorna Sports.

FIM MiniGP Czech Republic Series 2024 je vypsán ve dvou třídách, FIM MiniGP 160cc je určen pro jezdce od 10 do 14 let, FIM MiniGP 190cc pak pro věkovou kategorii 12 do 16 let. Závodí se na strojích Ohvale, s nimiž je v domácím šampionátu Miniracing Czech Republic už řada let zkušeností.

„Série FIM MiniGP je jedním z největších úspěchů jak FIM, tak Dorny. Tato série byla vytvořena především jako první krok pro mladé jezdce z celého světa do MotoGP. V roce 2023 jsme měli ve Valencii jezdce ze sedmnácti národních federací a letos bychom mohli dosáhnout hned dvaceti sérií včetně České republiky. Gratuluji Autoklubu České republiky k připojení do FIM MiniGP programu a věřím, že z jejich série vzejdou velcí šampióni!“ uvedl Jorge Viegas, prezident Mezinárodní motocyklové federace FIM.

„Chtěl bych poděkovat za skvělou práci v oblasti Miniracingu naší komisi silničních závodů motocyklů a jejímu předsedovi Matěji Smržovi. Ukazuje se, jak důležitá je aktivní diplomacie a naše pozice v mezinárodní federaci FIM, kde je Matěj velmi aktivním členem silničářské komise a já se účastním zasedání Představenstva, protože získat tento šampionát není vůbec jednoduché. Jsem rád, že patříme do klubu těch mála národních federací, kterým se podařilo přesvědčit FIM a Dornu o tom, že na národní MiniGP šampionát máme potenciál. Držím palce našim jezdcům!“ vzkázal Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

„Jsem skutečně šťastný z toho, co se nám podařilo. Nyní už nebudeme říkat pouze šampionát Miniracing Czech Republic, ale budeme se pyšnit názvem FIM MiniGP Czech Republic. Možná nám to všem dojde trochu později, ale je to obrovský úspěch a naší silnici tento krok může významně posunout vpřed. Po letech tvrdé práce se nám podařilo šampionát dostat na absolutní vrchol ve své disciplíně a nyní bude záležet pouze na nás, jak se s tím popereme. Jedno je ale jisté, na konci roku 2024 pojedou první jezdci z našeho šampionátu a budou ve finále bojovat se světovou elitou. Všichni jezdci na stejné dráze, stejné počasí, stejné oblečení, stejné pneumatiky a stejné motocykly!“ vysvětlil Matěj Smrž, promotér šampionátu Miniracing Czech Republic.

Jan Šťovíček je zároveň členem Světové rady motorsportu Mezinárodní automobilové federace FIA a předsedou Výboru pro spolupráci mezi FIA a FIM. „Česká republika posiluje pozice v rámci mezinárodních motoristických federací, velkou zásluhu na tom mají všichni naši zástupci, kteří v nich působí. Potvrzujeme, že patříme mezi světové motorsportové velmoci. Mám radost, že vedle středoevropské série formule 4 v automobilovém sportu se u nás pojede také v motocyklech prestižní seriál MiniGP. Skvělá zpráva pro budoucnost českého motorsportu,“ doplnil Jan Šťovíček.

Mini Racing Czech Republic – Novinky

Sdílet