Sezóna motoskijöringu 2024 připravena

V sezóně 2023 se nám podařilo odjet i přes nepřízeň počasí dva závody MČR „ORION-SHIVA KTM 2023“. Sezóna to byla určitě vydařená, kladem byla velká jezdecká účast v obou kategoriích včetně hojné účasti lotyšských jezdců. Na oba závody přišlo hodně diváků.

Samozřejmě připravujeme i nadcházející sezónu 2024. V útulném penzionu v Klášterci nad Orlicí se setkali zástupci pořadatelů, aby vyhodnotili odjetou sezónu a hlavně připravili kalendář MČR pro rok 2024. Pokud nám bude přát počasí, je v plánu pět závodů. Pojede se na tradičních tratí. Nepojede se v Dalečíně, ale díky členům SMX Rudník se u nich pojede dvakrát.

I v roce 2024 si budou moci zajezdit také nelicenční hobby závodníci, kteří pojedou při všech závodech MČR seriál „Orlického poháru.“ Tyto závody jsou rovněž divácky zajímavé a účastní se jich velké množství dvojic. Nejlepší z nich pak mají právo zúčastnit se s určitou podporou sponzora seriálu i MČR.

Předpokládané termíny závodů jsou:

1. závod         neděle 14. 1. 2024                           Rudník

2. závod         neděle 21. 1. 2024                           Klášterec nad Orlicí

3. závod         neděle 28. 1. 2024                           Letohrad

4. závod         neděle 4. 2. 2024                             Rudník

5. závod         sobota 10. 2. 2024                           Dobřany v Orlických horách

A jaké připravujeme změny? Určitě největší je povýšení seriálu z národního mistrovství na Mistrovství ČR OPEN „ORION-SHIVA KTM“ 2024. To znamená, že pokud budou startovat jezdci z jiných států, budou se jejich výsledky normálně započítávat do seriálu MČR. Předběžně víme, že na některých závodech uvidíme kvalitní jezdce z Lotyšska, kteří letos dokazovali, jak motoskijöring ovládají. Nevylučujeme možnost startu jezdců i z okolních zemí.

Vzhledem k vyšší náročnosti seriálu připravujeme určité změny. Počítáme s částečnou  úpravou časového harmonogramu. Přejímky jezdců začnou už v 7:30 hodin, dříve budou i tréninky, rozprava atd. Kvalifikační jízdy MČR budou začínat už v 11:30 hodin. Pro zvýšení bezpečnosti jezdců i lyžařů budeme více kontrolovat techniku i výbavu jezdců, a to i v Orlickém poháru. Dochází k mírnému navýšení startovného pro posádky – v MČR na 1200 Kč a v Orlickém poháru na 1000 Kč.  I nadále budou jezdci navíc získávat mistrovské body za první 3 místa v kvalifikaci.  Prvních 10 jezdců seriálu 2023 bude mít prioritní startovní čísla podle svého umístění.

MČR jezdíme od roku 1998. Ale ne každou zimu jsme závodili, protože matka příroda byla často proti nám. Občas jsme také odjeli jen jeden jediný závod. Naopak nejvíce se nám dařilo v povedené sezóně 2010, kdy jsme odjeli dokonce 10 závodů, a to i v původně plánovaných termínech. Proto jsme odjeli 23 ročníků seriálu MČR, vlastních závodů pak bylo 121.

Chtěli bychom, aby závody i nadále probíhaly v přátelském prostředí a líbily se nejen jezdcům, ale také přihlížejícím divákům. O všech novinkách budeme pochopitelně informovat. A tak si jen můžeme přát, aby nám vše vyšlo tak, jak si přejeme.

Josef Vašíček

Sdílet