FILIP SALAČ ŠESTNÁCTÝ PO ÚVODNÍM DNU V KATARU

Předposlední letošní podnik mistrovství světa silničních motocyklů probíhá o tomto víkendu v Kataru. Filip Salač je po úvodních dvou volných trénincích na 16. místě a od přímého postupu do hlavní části kvalifikace ho dělí 114 tisícin sekundy. Český jezdec týmu QJ MOTOR GRESINI RACING bude o postup bojovat v sobotním třetím tréninku.

V úvodu dnešního programu bylo znát, že okruh Losail International Circuit ještě nebyl v ideální kondici, ale přilnavost se zvyšovala každým odjetým kolem. Trať se rychle vyčistila a rozdíl v časech mezi prvním a druhým tréninkem kategorie Moto2 činil propastné tři vteřiny. Druhá jízda se odjela za umělého osvětlení, které je pro tento podnik typické. Filip Salač byl po prvním tréninku na postupovém 11. místě, po druhém skončil v kombinovaném měření jako šestnáctý.

„V prvním tréninku jsme bojovali s přilnavostí. Je tady nový asfalt, na kterém bylo ještě hodně nečistot. Neměl jsem dobrý pocit z motorky. Ten se zlepšil až ve druhé jízdě, ale měl jsem problém s převodovkou, hlavně při podřazování, a to mě stálo nějaký čas. Nebyl jsem schopen zajet čisté kolo, takže to musíme s mechaniky vyřešit. Nastavení máme celkem dobré, ale stále ztrácíme oproti soupeřům poměrně hodně. Doufám, že se nám zítra podaří zabojovat o postup do Q2, ale myslím si, že to bude až v první části kvalifikace. Třetí trénink proběhne za vysokých teplot a pravděpodobně se oproti dnešnímu dni už nebude zrychlovat,“ vysvětluje Filip Salač #12.

Ideální podmínky panovaly ve druhém volném tréninku, ve kterém padl traťový rekord v kategorii Moto2. Vítězný Fermín Aldeguer zajel nejrychlejší kolo v čase 1:58.059. Druhý skončil Canet a třetí Lowes.

(Jan Koudelka)

Foto: profil Filipa Salače a týmu Gresini Racing.

www.gresiniracing.com

Sdílet