Česká reprezentační posádka zvítězila v šampionátu Bridgestone FIA ecoRally Cup

Posádka Michal Žďárský – Jakub Nábělek, reprezentující Českou republiku ve Světovém poháru FIA ecoRally Cup s vozem Hyundai Kona Electric, obsadila v posledním letošním podniku v italských Dolomitech druhé místo, čímž si zajistila premiérový světový titul.

Na poslední soutěž ECO Dolomites GT odjížděla česká dvojice jen s minimálním náskokem před dvěma největšími konkurenty ze Španělska a Itálie. Druhé místo nakonec k zisku světového prvenství stačilo. „Je to fantazie, jsme nadšení, tohle byl náš sen. Bude to znít jako klišé, ale hodně jsme se na tenhle výsledek nadřeli, věnovali všemu okolo mnoho času, ale definitivně to stálo za to. V naší třetí kompletní sezóně na úrovni Světového poháru můžeme konečně nad hlavu zvednout pohár pro vítěze celého ročníku,“ neskrývá nadšení Michal Žďárský. Jde navíc o vůbec první vítězství jakékoliv české posádky na této úrovni.

 „Italská soutěž je nevyzpytatelná a náročná. Patří k ní i hodně přejezdů přes horské průsmyky se silnicemi pokrytými sněhem. Věděli jsme, že uspět zde bude hodně náročné a od začátku se proto hodně zaměřili i na spotřebu, se kterou víme, jak správně pracovat,“ doplňuje navigátor Jakub Nábělek.

Za českou posádkou se po osmi odjetých soutěžích usadila italsko-francouzská posádka Guido Guerrini – Artur Prusak následovaná dvojnásobnými mistry světa ze Španělska ve složení Eneko Conde Pujana – Lukas Sergnese. „Celá sezóna byla opravdu dlouhá a náročná, obsahovala celkem osm soutěží od Portugalska, přes Španělsko či Slovinsko až po Monte Carlo a Itálii. Za rok se ale světový kalendář rozroste hned na dvanáct soutěží včetně například Azorských ostrovů, Islandu či Belgie. S Kubou se už pomalu začneme připravovat na další sezónu, která začíná již v lednu ve švédském Östersundu. Výzev pro příští rok tu bude celá řada, obhajoba letošního premiérového titulu ve Světovém poháru, obhajoba domácího titulu v českém šampionátu Phoenix Contact v Eco Rallye a nějaká další dílčí vítězství,“ uzavírá již s výhledem na další sezonu letošní hodnocení Michal Žďárský.

(Jan Koudelka)

 

Sdílet